Youth Leadership Academy – Isztambul

Megosztás

A “Youth Leadership Academy “Erasmus+ Key action 2 képzési program májusban a bolgár Champions Factory Egyesület szervezésében, illetve a Jövőt Építők Generációja Egyesület közreműködésével került megrendezésre Bulgáriában, Banskoban.

Az előző Youth Leadership Academny blogposztban olvashattatok a Bulgáriában eltöltött hetemről és a képzésről, amin részt vettem. Múlt héten pedig ezen projekt második képzése került megrendezésre Törökországban, amelynek helyszíne a csodálatos világváros, Isztambul volt. A nemzetközi konferencia főszervezője Shirin Amin, a Champions Factory alelnöke és csapata Aleksandra Goteva, Deyan Gerasimov és trénerünk, Alexander Balabanov, akik professzionális és állhatatos munkájuk által rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtunk.

A Youth Leadership Academy képzési program

A “Youth Leadership Academy” egy két alkalmas képzési program, amin 11 országból 36 fiatal delegált vesz részt (Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovákia és Törökország), hogy fejlesszék és tökéletesítsék vezetői képességüket.

A “Youth Leadership Academy” képzési program főbb céljai:

  • az európai együttműködés erősítése a résztvevők által a tagországok között;
  • tapasztalatok és bevett gyakorlatok megosztása a fiatalkorúak munkanélkülisége témakörében;
  • kapcsolatok teremtése a fiatalok körében és a sport területén a szervezetek között;
  • reflektálás és vélemény/kutatás csere és megosztás a fiatalkorúak munkanélküliségét és vállalkozói világát illetően különböző EU tagállamokban;
  • a non-formális oktatás pozitív hatásainak megvitatása, hogy hogyan befolyásolja a fiatalkorú alkalmazhatóság ás alkalmazottság kérdését;
  • NFE eszközök ismertetése a fiatalkorú munkavállalók körében, melynek fókuszában a különböző képességek és hozzáállás fejlesztése áll, illetve, hogy észrevehetően megváltoztassa és mérhetően növelje a fiatalkorúak alkalmazhatóságát.

Az eseményről készítettem interjút a projekt főszervezőjével, Shirin Aminnal, melyet a Jövőt Építők Generációja Egyesület youtube-csatornáján tekinthettek meg.

A képzési program fókuszában a fiatal vezetők képzése és fejlesztése állt. A képzés során olyan aktivitásokban vettünk részt és végeztünk feladatokat, amelyek nem csak az egyéni fejlődésre helyeznek nagy hangsúlyt, hanem a csapatban való együttműködésre is megtanítottak, mindeközben komoly energiát fektetve a társadalmi együttműködésre és az összetartásra.

Az előző képzés során több olyan feladatot kaptunk, amely az egymás közötti bizalom kiépítésére és a csapatmunka fontosságának felismerésére szolgált, erre alapozva így most elkezdhettünk komoly tudást felépíteni. Továbbra is a non-formális oktatás módszerével igyekeztek minél több tudást átadni számunkra – a non-formális tanulás lényege abban rejlik, hogy úgy tanulunk, hogy közben pozitív tapasztalatokat és sikerélményeket szerzünk -, de itt már több témába is mélyen beleástuk magunkat és különböző prezentációkat is hallhattunk. A hét fő témája az Ultimate Business volt és fő feladata – természetesen csapatmunkában – egy új ötlet kidolgozása, üzleti modelljének elkészítése és prezentálása volt. Kiváló ötleteket, remek előadásokat hallhattunk és rengeteg törekvő és tehetséges fiatal közös munkájának gyümölcsét hallhattuk/láthattuk a hét végén.

Természetesen a már hagyományt jelentő Intercultural Night sem maradhatott el, ahol a résztvevők hazájuk jellegzetes ízeit, illatait, táncait és kultúrájuknak gyöngyszemeit varázsolták a konferencia terembe egy pár órára az esték folyamán. Egy napot pedig török vendéglátóink segítségével és körültekintő szervezésével Isztambul csodálatos városában töltöttünk.

A számunkra hihetetlenül hatalmas, 22 millió főt számláló nyüzsgő város óriási terei és szűk kis utcái, híres nagy terei közül többet megnéztünk, megcsodáltuk az évszázadok jegyeit, illetve a történelem homályos eseményeinek nyomát magán viselő Haghia Sofia-t és Basilica Cisterna-t. Majd végül, de nem utolsó sorban a szemet gyönyörködtető Grand Bazar kis utcáin kalandozhattunk az ámulatba ejtő kis üzletek és árusok sokasága között.

Ismét egy információban gazdag, tudással, kultúrával, új barátságokkal, üzleti kapcsolatokkal, kiváló ötletekkel és megannyi élménnyel teli hetet tudhatunk a hátunk mögött!

Köszönöm, hogy a részese lehettem ennek a remek projektnek!

Szívből kívánom, hogy legyen hasonló élményetek, és ha lehetőségetek nyílik rá, hogy részt vegyetek egy ilyen projekten, akkor ne habozzatok élni vele!

Köszönjük, hogy elolvastad írásunkat. Szabó Éva beszámolójának első részét itt találjátok. Hasonló cikkeket találhattok még a JÉG Blog oldalán. Ajánljuk elolvasásra a Jövőt Építők Generációja és a Champions Factory közös szervezésében megrendezett “The Builders Of The Future” Eramus+ projektről készített beszámolónkat is. Még több tartalomért pedig kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat is!

 

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink