Youth Leadership Academy – beszámoló

Megosztás

Sziasztok! Szabó Éva vagyok, a Jövőt Építők Generációja Egyesület tagja. A JÉG közreműködésével lehetőségem volt részt venni a Champions Factory által megrendezett “Youth Leadership Academy” eseményen Bulgária csodálatos síparadicsomában, Bansko-ban. A nemzetközi konferencia főszervezője, Shirin Amin, a Champions Factory alelnöke és csapata, Aleksandra Goteva, Ivan Shopov, trénerünk Martin Petrov által rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtunk.

Youth Leadership Academy

A Youth Leadership Academy egy két alkalmas képzési program, amin 11 országból 36 fiatal delegált vett részt (Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Olaszország,  Románia, Szlovákia és Törökország), hogy fejlesszék és tökéletesítsék vezetői képességüket.  Az első alkalomra 2017. május 8-14. között került sor.

A program céljai az európai együttműködés erősítése a résztvevők által a tagországok között, tapasztalatok és bevett gyakorlatok megosztása a fiatalkorúak munkanélkülisége témakörében. A program kapcsolatokat teremtett a fiatalok körében, hogy együtt reflektáljanak és osszák meg véleményüket/kutatásukat a fiatalkorúak munkanélküliségét és vállalkozói világát illetően különböző EU tagállamokban.

A projekt fókuszában a fiatal vezetők képzése és fejlesztése állt. A képzés során olyan aktivitásokban vettünk részt, és végeztünk feladatokat, amelyek nem csak az egyéni fejlődésre helyeznek nagy hangsúlyt, hanem a csapatban való együttműködésre is megtanítottak, miközben komoly energiát fektetett a társadalmi együttműködésre és az összetartásra.

A “Youth Leadership Academy” konferencián fontos volt az egymásba vetett bizalom szintjének emelése, és a hátrányos helyzetű társaink támogatási helyzetének megvitatása, a szociális érzékenység szintjének emelése. A tréningek során megismertük egymást, tapasztalatokat szereztünk eddig ismeretlen szituációkban, kipróbáltuk magunkat új területeken és mindeközben rengeteget tanultunk!

Egyik kedvenc játékom volt a párban játszott, összekötött kézzel való futballozás. Emlékezetes volt továbbá, hogy csoportokban különböző játékokat találtunk ki, melyeken keresztül megtanulhattuk a pontos tervezés, a jó stratégia, és a megfelelő vezetői típusok szerepét. A feladatok elvégzése után egy rövid összefoglalóban vontuk le a konzekvenciákat.

A konferencia során lehetőségem volt megismertetni a résztvevőkkel a Jövőt Építők Generációja Egyesületet és annak tevékenységét, az &U magazint, valamint Magyarország kultúráját.

Számomra hatalmas élmény volt, mikor lehetőségem volt Martinnal, a trénerünkkel közösen megtartani egy előadást az üzleti etikett témakörében, melynek prezentálását végül átengedte Nekem!

Tudjátok, mit jelent a non-formális tanulás?

A non-formális tanulás lényege abban rejlik, hogy úgy tanulunk, hogy közben pozitív tapasztalatokat és sikerélményeket szerzünk. Ennek segítségével az itt megszerzett tudásunk segítségével önbizalmat meríthetünk az egyetemi élet során, és magabiztosabban ülhetünk vissza az iskolapadba. A tanulási folyamat során szinte észrevétlenül válunk nyitottabbakká, kreatívabbakká és műveltebbé.

A “Youth Leadership Academy” során rengeteg olyan eszközt kaptam, és jutottam olyan információkhoz, melyek mind szakmailag, mind emberileg sokat fejlesztettek. Engedjétek meg, hogy megosszam Veletek a számomra legkedvesebb és legszívmelengetőbb élményemet:

Egy hasonló, a JÉG Egyesület által szervezett – projekt részvételekor egy nagyon kedves bolgár lány, Michaela szobatársa voltam, akivel remekül megértettük egymást, érdekes és mély diskurzusaink voltak az üzleti és társadalmi témákban is, és a projekt végére nagyon összebarátkoztunk.

A mostani képzés vasárnap ért véget, a gépem viszont csak hétfőn indult vissza Szófiából Budapestre. Gondoltam, legalább amit lehet, ezalatt a rövid nap alatt bebarangolok a bolgár fővárosban. Eszembe ötlött, hogy remek alkalom lenne, ha újra találkoznák Michaela-val is. Írtam neki egy gyors üzenetet a hét elején, hogy ráérne-e esetleg egy találkozóra. Nagy lelkesedéssel és örömmel konstatáltam, hogy a végén nem csak az idegenvezetőm lett arra a napra, hanem meghívott az otthonába és vendégül látott éjszakára is.

Szóval sosem tudhatod, hogy ki, mikor, hol, és miben fog Neked tudni segíteni, mit tud Neked tanítani, a társad lenni és együttműködni Veled, így kérlek

“légy nyitott a világra!”

A beszámolóból is kitűnik, hogy a Youth Leadership Academy nagyon jó lehetőség a fiatalok számára a kapcsolatépítésre, az egyéni és csapatszintű szakmai fejlődésre, továbbá a prezentációs készség fejlesztésére. A kellemeset a hasznossal összekötve mindemellett csodás helyekre juthatsz el a programnak köszönhetően.

Ne hagyd ki a beszámoló folytatását sem. Még több tartalomért pedig kövesd Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink