A JÉG taggá válásnak egyik alapfeltétele egy jótékonysági projekt szervezése a mentorprogram keretén belül. Farkas Dezső, az elnökünk mentoráltjaiként azzal az ötlettel álltunk elő, hogy szemétszedést szervezünk a Bálnánál, majd egy második alkalommal a belváros egyik forgalmas csomópontjában a Westend City Centernél. Az ötlet Várkonyi Zsófitól ered, amelyhez az adta az ihletet, hogy futás közben és a városban közlekedés során rengeteg szemetet lát a környéken.

JÉG tagként fontos számunkra a város tisztasága. Nem világmegváltó célokkal vágtunk neki a feladat teljesítéséhez, mégis örömmel nyugtáztuk, hogy kezdeményezésünkkel legalább kicsit hozzájárultunk a környezetünk tisztábbá varázsolásához.

Úgy vélem nem kell sorolni az okokat, miért fontos, hogy ne legyen szétdobálva a szemét az utcán, mégis szomorú látni, hogy csúfítja el városunk szépségeit a földön heverő flakonok, papírzsepik, eldobott papírdarabok sokasága.

Szemétszedés_aluljáróSzemétszedés_aluljáró3

Első alkalommal a Fővám téren gyülekezve, már az aluljáróban elkezdtük a jótékonysági programot. A Corvinus Egyetem épülete mellett haladva – közben azon csodálkozva mennyi ideges hallgató tanulhat az egyetem falai között az eldobott cigicsikkek mennyiségéből ítélve  – a Bálna felé vettük az irányt, a Boráros tér villamosmegállójáig. Őszinte meglepetéssel konstatáltuk, hogy sokkal kevesebb a szemét ezen a vonalon, mint amennyire számítottunk (talán a hideg beköszönte az oka, s nem merészkedik akkora embertömeg a Bálna környékére), de azért így is akadt mitől megtakarítani a környéket.

Másik alkalommal a Westend bejárata előtt gyülekeztünk, majd a bejáratnál és a buszmegállóban szétdobált, majdhogynem szeméthalmoktól kezdtük el megtakarítani a teret. A legtöbb hulladék, amely minden bizonnyal a buszra való sietős felszállás következtében nem a kukában landolt, a megállókban hevert a földön.

Célunk a programmal az volt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a tisztaság megőrzésére, hogy igényes, kulturált környezetet teremtsünk magunk körül. Ez remélhetőleg sikerült, mivel néhány kíváncsi, de nem furcsán néző szempárral is találkoztunk. A Bálnánál egy anyuka a kisfiával is érdeklődően figyelt minket, közben elmesélte a kisfiának, hogy mit csinálunk és miért. Elismerő tekintettel, mosolyogva nézték akciónkat.

Célunk az volt, hogy Budapest tisztaságát egy kicsit jobbá tegyük. A cigicsikk és a sok szemét meglehetősen rontja a komfortérzését az embernek, amelyet a utca embere is kiemelt, s ezzel maximálisan egyetértünk.

Tudjuk, számos olyan terület van még Budapesten, ami sokkal nagyobb segítéségre szorul, ezért is bízunk abban, hogy nem hal el csírájában a kis csapatunk kezdeményezése és a későbbiek folyamán akár nagyobb csapatokat is sikerül toboroznunk. Valljuk be, egyedül nem állunk meg felszedni minden szemetet az utcán, ami szembejön velünk. Viszont közösségben, egy jó csapattal bátrabban vállaljuk, könnyebben, akár szórakozva végezzük el az önként vállalt, de annál nemesebb feladatot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here