JÉG Jótékonyság – Fontos a város tisztasága

Megosztás

A JÉG taggá válásnak egyik alapfeltétele egy jótékonysági projekt szervezése a bevonó program keretén belül. Fontos számunkra tisztaság, ezért Farkas Dezső, az elnökünk mentoráltjaiként azzal az ötlettel álltunk elő, hogy szemétszedést szervezünk a Bálnánál, majd egy második alkalommal a belváros egyik forgalmas csomópontjában a Westend City Centernél. Az ötlet Várkonyi Zsófitól ered, amelyhez az adta az ihletet, hogy futás közben és a városban közlekedés során rengeteg szemetet lát a környéken.

JÉG tagként fontos számunkra a város tisztasága. Nem világmegváltó célokkal vágtunk neki a feladat teljesítéséhez, mégis örömmel nyugtáztuk, hogy kezdeményezésünkkel legalább kicsit hozzájárultunk a környezetünk tisztábbá varázsolásához.

Úgy vélem nem kell sorolni az okokat, miért fontos, hogy ne legyen szétdobálva a szemét az utcán, mégis szomorú látni, hogy csúfítja el városunk szépségeit a földön heverő flakonok, papírzsepik, eldobott papírdarabok sokasága.

Szemétszedés-tisztaság

Szemétszedés-tisztaság-jótékonyság

Első alkalommal a Fővám téren gyülekezve, már az aluljáróban elkezdtük a jótékonysági programot. A Corvinus Egyetem épülete mellett haladva – közben azon csodálkozva mennyi ideges hallgató tanulhat az egyetem falai között az eldobott cigicsikkek mennyiségéből ítélve  – a Bálna felé vettük az irányt, a Boráros tér villamosmegállójáig. Őszinte meglepetéssel konstatáltuk, hogy sokkal kevesebb a szemét ezen a vonalon, mint amennyire számítottunk (talán a hideg beköszönte az oka, s nem merészkedik akkora embertömeg a Bálna környékére), de azért így is akadt mitől megtakarítani a környéket.

Másik alkalommal a Westend bejárata előtt gyülekeztünk, majd a bejáratnál és a buszmegállóban szétdobált, majdhogynem szeméthalmoktól kezdtük el megtakarítani a teret. A legtöbb hulladék, amely minden bizonnyal a buszra való sietős felszállás következtében nem a kukában landolt, a megállókban hevert a földön.

Tisztaság és kulturált környezet

Célunk a programmal az volt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a tisztaság megőrzésére, hogy igényes, kulturált környezetet teremtsünk magunk körül. Ez remélhetőleg sikerült, mivel néhány kíváncsi, de nem furcsán néző szempárral is találkoztunk. A Bálnánál egy anyuka a kisfiával is érdeklődően figyelt minket, közben elmesélte a kisfiának, hogy mit csinálunk és miért. Elismerő tekintettel, mosolyogva nézték akciónkat.

Célunk az volt, hogy Budapest jobbá tegyük. A cigicsikk és a sok szemét meglehetősen rontja az ember komfortérzetét, amelyet a utca embere is kiemelt, s ezzel maximálisan egyetértünk.

Tudjuk, számos olyan terület van még a városban, ami sokkal nagyobb segítéségre szorul, ezért is bízunk abban, hogy nem hal el csírájában a kis csapatunk kezdeményezése és a későbbiek folyamán akár nagyobb csapatokat is sikerül toboroznunk. Valljuk be, egyedül nem állunk meg felszedni minden szemetet az utcán, ami szembejön velünk. Viszont közösségben, egy jó csapattal bátrabban vállaljuk, könnyebben, akár szórakozva végezzük el az önként vállalt, de annál nemesebb feladatot.

Fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás, ami már a JÉG Felvételi során kiemelt szerepet kap. A 3 hónapos bevonó program során a jelentkezőknek egy CSR tevékenységet is meg kell szervezniük, hogy teljes jogú taggá válhassanak az Egyesületben. Ha érdekel más hasonló bevonós jótékonysági eseményünk is, akkor ajánljuk elolvasásra az Eszkuláp Állatvédő Egyesületnél tett látogatásunkról készült beszámolót, ahol két mentett kutyának varázsolta szebbé a napját egy kiadós sétával másik bevonós csapatunk. Még több JÉG tartalomért kövesd Facebook és Instagram oldalunkat is!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink