JÉG Jótékonyság – Segítő kezek az Eszkulápnál

Megosztás

A JÉG taggá válás egyik alapfeltétele egy jótékonysági projekt megvalósítása. A Dave (David Schmidt) & Orsi (Skriba Orsolya) & Dave (Dave Van Assche) kommandó projektje az Eszkuláp Állatvédő Egyeselütet vette célba. Az egyesület neve egy kerekesszékes tacskó keveréktől, Eszkitől származik, aki a korlátaira fittyet hányva, a legnagyobb magabiztossággal ment előre, az utolsó pillanatig sem adta fel és az orvosi jóslatokkal ellentétben nem fél évig, hanem öt és fél évig éldegélt gazdájával. A szervezet is ezt a hozzáállást követve igyekszik a vélhetően kisebb eséllyel bíró kutyákat menteni, akik pl.: feketék, betegek vagy problémásak. Az egyesületet a csapat Orsi révén ismerte meg, akinek saját keverék kutyusa is az Eszkuláptól származik.

Rövid egyeztetés után az Eszkuláp Mányi telephelyét választottuk látogatásunk helyszínéül. A projekt első meglepetéseként azzal a ténnyel szembesültünk, mi szerint az utóbbi időben a legtöbb látogató kutyaeledelt vitt ajándékba, ezért az bőven van, ugyanakkor rengeteg használati tárgy és kiegészítő hiányzik. Kaptunk egy kisebb listát, amiből válogathattunk, így végül tőzegáfonyát, hypot, felmosófejeket, babapopsitörlőt és jutalomfalatot vittünk.

Egy nap az Eszkulápnál

Október 28-án reggel 8-kor indultunk a Széll Kálmán (a.k.a. Moszkva) térről, ahonnan busszal közelítettük meg a célállomást. A helyszínen kirobbanó energiával várt minket Mányi Suzy és Töpi Pici egy kellemes pár órás sétára. Mányi Suzy egy 4-5 éves, ivartalanított beagle szuka, aki élete nagy részét egy kennelben töltötte. Az Eszkuláp Egyesület gondozásában egész jól kikupálódott, a séta során jó beagle módjára minden egyes fűszálat megszimatolt.

Töpi Pici egy 1 év körüli szuka, fél szemére nem lát, de ez semmiben sem gátolja. Igazi ugróbajnok, feltehetőleg valamilyen foxi keverék. Körülbelül 3 órát sétáltunk így ötösben, keresztül-kasul a környező mezőkön és erdőben. Nem mindig tudtuk pontosan, hogy éppen hol járunk, de így legalább biztosan túráztunk egy kiadósat. A séta végére az alap-vezényszavak már egész jól mentek (a kutyáknak is), így nagyon büszkén vittük vissza Suzyt és Picit a kiindulóponthoz. Programváltozás miatt nem kaptunk “újabb adag” kutyát sétára, viszont pakolni még volt idő, így utolsó napirendi pontként segítettünk a salgó polcokat átpakolni egyik címről a másikra.

Állatmenhely_Eszkuláp

Eszkuláp

Azért választottuk ezt a projektet, mivel ezzel egy hosszú távú eredményhez járulhattunk hozzá. Minden menhely és állatvédő egyesület fő célja az, hogy a náluk lévő állatokat gazdához tudják adni. Kutyák esetében itt jelentős szempont, hogy látott-e már az adott kutya pórázt, tud-e “rendesen” sétálni. Az Eszkuláp ugyan igyekszik minden kutyát ki-kivinni a kennelből, de véges erőforrásaik miatt mindig szükségük van önkéntesekre, akik elvállalnak egy-egy sétáltatást, vagy Örökbefogadó napot (ilyenkor minden kutyához kell egy “kutyafogó” ember).

Mi nagyon jól éreztük magunkat, a kutyik nagyon aranyosak voltak, vittünk is valamit és hoztunk is el magunkkal egy élményt. Ha ti is szeretnétek hasonlóban részt venni, akkor keressétek az Eszkuláp Állatvédő Egyesületet a saját Facebook oldalukon, illetve az egyesület saját honlapján.

A JÉG Egyesületbe való bekerülés feltétele minden csapat számára egy jótékonysági prjekt megvalósítása. Ha érdekelnek a hasonló projektek, ajánljuk olvasásra a Szent János Kórház számára adományozó csapatunk beszámolóját. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink