JÉG Jótékonyság – Paloznakon önkénteskedett a JÉG Társadalmi Érzékenyítés csapata

Megosztás

Talán már elcsépelt, hiszen az elmúlt évben rengetegszer hallhattuk, de ettől még nem lesz kevésbé igaz; a Covid és az azzal járó korlátozások megváltoztatták az életünket. Ez az állítás ugyanígy helytálló, ha az önkénteskedésre és a jótékonykodásra gondolunk.

Sok szervezet, amelyek például gyerekekkel dolgoznak, nehezebben engednek be „külsőst” a fertőzésveszély miatt, vagy épp a saját programjaikat kénytelenek lemondani, amiknél mindig elkél a segítő kéz. Valamint, a kijárási korlátozások következményeként, önkéntesként is nehezebb helyet találni az életünkben arra, hogy segíteni tudjunk.

Ez viszont semmiképpen sem jelenti azt, hogy ne lehetne megtalálni a helyet és az időt arra, hogy jót tehessünk. A lentiekben szeretnénk mesélni Neked a hétvégi akciónkról, amikor Paloznakon a Világszép Alapítvány nyári táborául szolgáló területen kertészkedtünk a gyomlálástól a homokozó átalakításáig.

Ezenfelül bemutatjuk az Önkéntes Katalógusunkat, amely segítség lehet számodra, ha Te is kedvet kapnál, hiszen folyamatosan bővítjük majd olyan szervezetek listájával, akik önkénteseket keresnek.

A Társadalmi Érzékenyítés és a Jövőt Építők Generációja

Mielőtt azonban a hétvégéről írnánk, engedd meg, hogy röviden bemutatkozzunk. Mivel erre a blogra tévedtél, jó eséllyel ismered a JÉG szervezetet, sőt talán már tag is vagy. Mégis, egy mondatban összefoglalva, a Jövőt Építők Generációja missziója, hogy „a tehetséges és fejlődni vágyó fiatalokat felkutassa, és olyan környezetet biztosítson nekik, amelyben a legjobbat tudják kihozni magukból”.

Úgy gondoljuk, ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból, elengedhetetlen, hogy társadalmilag felelősen gondolkodjunk és cselekedjünk. Éppen ezért a JÉG-en belül a Társadalmi Érzékenyítés csapatunk célja, hogy magyarországi szervezetekkel együttműködve olyan projekteket indítson, amely a szervezetek számára a legnagyobb értéket teremtik és mindeközben a lehető legtöbb JÉG tagot vonják be aktívan.

Ilyen projekt volt például a karácsonyi aktivitásunk amikor a Menedékház Alapítvány által befogadott családokban élő gyermekek kívánságáit teljesítettük, vagy amikor az Igazgyöngy Alapítványnak juttattunk el használt ruhákat.

Önkéntes Menedékház alapítvány
Karácsonykor a Menedékház Alapítvánnyal közösen gyűjtöttünk ajándékokat a gyerekeknek!

Legutóbb pedig Paloznakra utaztunk, hogy a Világszép Alapítványnak segítsünk.

Önkénteskedés a Balaton partján Paloznakon 

Nehéz lenne szavakat találni arra a gyönyörű környezetre, ami a paloznaki mesetáborban fogadott minket, ám mivel vittünk magunkkal fényképezőgépet, szavak híján tudunk vizuális segítséget kérni. A szerencse is a mi oldalunkra állt, hiszen az első igazi tavaszi hétvégét választottunk az eseményre.

Paloznak Látkép Balaton
Önkénteseink ezzel a látképpel találkoztak Paloznakon!

A Világszép Alapítványnak mentünk segíteni, melynek tagjai állami gondozásban lévő gyerekeket igyekeznek támogatni már több mint tíz éve. A mesemondás mellett egyénileg mentorálják a gyerekeket, illetve minden évben meghívják őket a paloznaki mesetáborukba. Jelenleg három budapesti intézménnyel működnek együtt és több mint 100 fiatalnak segítenek.

A fenti idilli környezetbe, a birtokot körbejárva jeges zuhanyként érkeztek Kriszta, a Világszép Alapítvány vezetőjének szavai. Bár pontos statisztikák nincsenek, jó közelítéssel lehet azt mondani, hogy tíz államilag gondozott gyerek közül csak egynek sikerül felnőttként a saját lábára állnia. Hogy mi történik a maradék kilenc fiatallal? Számukra sok esetben sajnos csak a prostitúció és a bűnözés a „megoldás”… Nehéz tények ezek, de fontos kimondani őket. Ahogy a velünk tartó egyik önkéntes, Gergő fogalmazott:

„A táborvezetőt hallgatva bevallom, kicsit elszégyelltem magam. Újra rá kellett jönnöm, milyen szerencsés helyre születtem. A saját problémáim zárójelbe kerültek azokhoz a sorsokhoz képest, amit ezeknek a család nélküli gyerekeknek kell megélniük. Csak remélni tudom, hogy egy picit is hozzá tudtam járulni ahhoz, hogy szebb életük legyen.”

Szerencsére ez a szám a Világszép Alapítvány által támogatott gyerekek között jóval magasabb. Kriszta az elmúlt tíz év alapján úgy becsli, azok közül a gyermekek közül, akikkel az alapítvány foglalkozott, tízből három fiatal is megtalálta a saját útját, és be tudott illeszkedni a társadalomba.

Ez még mindig „gyomorbamarkolóan” alacsony, hiszen amennyiben önhibádon kívül állami gondozásba kerülsz, még ha szerencsés is vagy és fel is karol egy szervezet, akkor is 70% esélyed van arra, hogy periférián maradsz, mélyszegénységben élsz vagy börtönbe kerülsz. Más szemszögből viszont mondhatjuk, hogy 100 gyerek közül 20-nak az életét a Világszép Alapítvány menti meg.

Ezért a 20 gyerekért próbáltunk a magunk módján mi is hozzátenni Krisztáék munkájához ezen a szombaton. Bár a motivációval korábban sem volt gond, Kriszta szavai által tovább inspirálva ugrott neki a feladatoknak tízfős csapatunk a környezet által megihletve.

Paloznak Csapatkép
Önkéntes csapatunk összeállt egy közös képre!

A munka szomorú apropóval kezdődött, hiszen egy beteg fát kellett kivágnunk. A fa ágai már érezhetően kiszáradtak, és csak idő kérdése volt, mikor dől ki magától. Ettől függetlenül Bandival, a kertésszel, megígértettük, hogy két fát ültetnek majd a kivágott helyett a birtokon.

Paloznak Favágás
Egy beteg fa kivágásával kezdtük a munkát!

A nap folyamán a helyi Világszép csapat irányításával a lányok gazolással és metszéssel foglalkoztak. Reméljük, a járdát szegélyező levendulamező a lányok metszőollóinak kitartó csattogásának hatására hamarosan újra teljes pompájában tündökölhet.

Paloznak Gyomlálás
A lányok gazolással és metszéssel foglalkoztak!

Eközben a főként városi hátterű fiúk megtanulhatták, mi az a gyepszellőztetés, illetve a homokozót igyekeztek beszűkíteni, sok-sok talicska homok megmozgatásával. (Ezen szavak írója még hétfőn is határozott izomlázzal küzdött.) Bár kimerítő volt, jólesett dolgozni, ahogy Balázs fogalmazott:

„A fizikai munka olyan kikapcsolódást adott, amire így a koronavírusos időkben nagy szükségem volt.”

Csapatunk egészen délután fél ötig szépítette a terület. Ezután a fiúk, a helyi biztonsági őr Szofi kutya legnagyobb örömére, kis labdázással avatták fel a gyepet, majd elérkezett a hazaindulás ideje.

A búcsú alatt érdekes jelenség volt, hogy mindkét fél a „köszönöm” szót használta újra és újra. Ezt a paradox helyzetet talán Petra szavaival érthetjük meg.

„Én csak néhány bokrot metszettem meg, amivel sem a gyerekek múltbeli sebein nem tudok enyhíteni, sem a jövőjüket nem tudom kiszámíthatóbbá tenni, de talán az év legjobban várt táborában, az ott megtapasztalt harmóniához, rendezett környezethez, az elvonulásra alkalmas apró kertrészletekhez hozzájárulhattam.”

Jólesett, hogy egy ilyen nemes célért tehettünk, és hogy láthatóan örömmel fogadtak minket és a munkánkat. Ugyanakkor nem tudunk elég hálásak lenni azért a rengeteg munkáért és szünet nélküli harcért, amit a Világszép Alapítvány tesz ezekért a gyerekekért. Bízunk abban, hogy a jövőben is találunk lehetőséget együttműködésre!

Önkéntes Paloznak JÉG közös fotó
Az önkénteskedés mindig jó. A JÉG-nél nagyon fontos hagyománya van a társadalmi felelősségvállalásnak!

Segíts Te is – használd az önkéntes katalógusunkat!

Reméljük a fenti élménybeszámoló inspiráló volt számodra. Sőt! Lehet, kedvet kaptál, hogy Te is segíts? Szerencsére erre rengeteg lehetőséged van. Magyarországon számos szervezet tesz nap-nap után azért, hogy mindig egy szebb, igazságosabb, fenntarthatóbb világban ébredjünk fel reggelente.

Amennyiben tettre kész vagy, de nem tudod biztosan, merre indulj el, kinek is van szüksége a segítségedre, talán hasznos lesz számodra a JÉG Társadalmi Érzékenyítés csapata által készített Önkéntes Katalógusa. A linken egy megosztott drive mappához juthatsz, ahol egy PDF file-t találsz majd olyan szervezetekkel, amelyek mind önkénteseket várnak. Röviden bemutatjuk a szervezeteket, az önkéntes lehetőséget, valamint azt is, hogyan tudsz részt venni.

Bár egyelőre csak néhány szervezetet találsz itt, a listát folyamatosan bővítjük. Igyekszünk minden területről találni lehetőséget, legyen az gyerekek segítése, környezettudatosság, szemétszedés, vagy éppen a nehéz helyzetben, mélyszegénységben élő családok támogatása. Sajnos és szerencsére ez nem lesz nehéz.

Sajnos, mert ezek mind-mind nagyon releváns témák. Szerencsére, mert számos hazai szervezet van, amik ezeken segíteni próbálnak. Még ha elsőre nem is találod meg azt a szervezetet, aminek bemutatása közben „elindul belül valami”, mindenképpen nézz vissza később!

Amennyiben pedig közvetlenül velünk és a JÉG-gel szeretnél együtt jót tenni, úgy kövesd be a JÉG Facebook-oldalát és a következő jelentkezési időszakban várunk Téged! Számos jótékonysági programot bonyolítottunk már le az elmúlt években. Olvasd el legutóbbi programunkat is, ahol egy állatmenhelyen segítettük az ott dolgozók életét!

Segítsünk másokon! Mert a mások is mi vagyunk.”

Luther Márton

A bejegyzést Csoór Edgár készítette.

Szeretnénk a jövőben is hasonló projektekben részt venni és olyan eseményeket szervezni, amellyel valamilyen társadalmi problémára nyújtunk segítséget. Ehhez azonban a Te támogatásodra is szükségünk van. Adód 1%-nak felajánlásával hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a tehetséges fiatalok minél többet tudjanak kihozni magukból. A részleteket honlapunkon találod.

Adó1 százalék - felajánlás

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink