Két egyszerű trükk a gyorsabb nyelvtanulásért!

Megosztás

Neked is problémát okoz a nyelvtanulás? Ez a két egyszerű trükk egészen biztosan segíteni fog neked, avagy hogyan sajátíthatunk el egy idegen nyelvet gyorsabban a kutatók szerint? Ez a módszer más dolgokkal is működik, így mindenképp érdemes a szokások közé illeszteni.

Kínlódtál már valaha egy idegen nyelv elsajátításával? Mutatunk neked két egyszerű változtatást, amelyekkel sokkal gyorsabban fogsz emlékezni az új szavakra és a nyelvtanra. Ezen módszerek a Doulingo nevű nyelvtanulást segítő alkalmazás kutatása után láttak napvilágot.

Áttekintették több tízezer Doulingo felhasználó adatait, akik nyelvtanulásra használták az alkalmazást, majd összehasonlították az alkalmazás tesztjein elért eredményeiket. Ez az áttekintés elvezette őket egy kétlépéses formulához, ami segíti a nyelvtanulást és a megtanult információk rögzülését.

  1. Lefekvés előtt foglalkozz a nyelvvel!
  2. Tanulj minden este, a hétvégéket is beleértve!

Ahhoz, hogy erre rájöjjenek, a Doulingo 14 csoportra osztotta a felhasználóit az alapján, hogy mikor tanultak. Az a csoport, akik heti hét alkalommal lefekvés előtt tanultak, jobb eredményeket értek el az összes többi felhasználó 52,9%-ánál. Az a csoport viszont, akik véletlenszerű időpontokban tanultak, teljesítettek a legrosszabbul. Ők alig múlták felül teljesítményben az összes felhasználó 47,9%-át.

“Ezek az eredmények következtetni engednek néhány dologra” – írta a Doulingo tudományos kutatója, Burr Settles, és az oktatási rendszer mérnöke, Masato Hagiwara a Quartz-ban. “Igen, azok, akik elalvás előtt tanulnak úgy tűnik,hogy jobban teljesítenek a többi csoportnál. De az időpont csupán egy tényező: ugyanolyan fontos az a tény is, hogy ezek a nyelvtanulók mindig lefekvés előtt tanultak.”

A legtöbbünk tudja, hogy egy napi rutin kialakítása a leghatékonyabb módja egy új képesség elsajátításának, elkezdeni vagy abbahagyni egy szokást, vagy éppen elérni egy személyiségfejlődési célt. De az alvásnak mégis mi köze van mindehhez? Eléggé sok, mint kiderült. A Harvard Egyetem kutatói szerint, a tanulásnak és a dolgokra való emlékezésnek három fokozata van: a begyűjtés, a megszilárdítás és az előhívás.

Ébrenléti állapotban tudsz csupán információkat begyűjteni és előhívni, de megszilárdítani úgy tűnik, a legjobban akkor tudod, amikor alszol. Amikor a testünk éppen pihen, akkor az agyunk elfoglaltan igyekszik kialakítani azokat az idegi kapcsolatainkat, amelyek az emlékeinket fogják jelenteni.

Nyelvtanulás
Gondoltad volna, hogy a nyelvtanulás egyszerűbb és gyorsabb módon is lehetséges?

A nyelvtanulás alatt

Az alvásnak kognitív előnyei vannak, amelyek felszínre jönnek abban, hogy gyorsabban tudod elsajátítani az új nyelvet. Ez a tulajdonság szintén nagyon előnyös olyankor, amikor egy bonyolult problémát próbálunk megoldani, ez az oka, hogy néha az “aludj egyet rá!” instrukciót kapjuk, amikor egy nehéz döntés előtt állunk.

Én magam is megtapasztaltam ezt a jelenséget, amikor számomra kihívást jelentő titkosított keresztrejtvényeket fejtettem az ágyban, közvetlenül elalvás előtt. Gyakran teljesen elakadtam egy nehezebb szó vagy szókapcsolat kapcsán, ilyenkor feladtam, és lekapcsoltam a villanyt. A következő reggel sokszor a fejemben a frissen megalkotott megoldással ébredtem, amit valahogy kitaláltam alvás közben. Aztán kipróbáltam ezt a technikát komolyabb problémákon is, és működött.

Egyszer abban az időszakban, amikor a férjem a számítógépek szerelésével foglalkozott, felébredtem az éjszaka közepén, és éppen a kezemet barkácsolta. A rákövetkező reggelen úgy ébredt fel, hogy újságolta nekem, hogy éjjel kitalálta, hogyan valósítson meg egy különösen problémás szerelést.

Szóval a következő alkalommal, amikor egy új nyelvet próbálsz megtanulni vagy próbálsz megoldani egy megoldhatatlan problémát, vidd azt magaddal az ágyba, és dolgozz rajta, mielőtt elaludnál. Az agyad továbbra is rajta lesz a megoldás keresésén, akkor is, amikor te már a jól megérdemelt pihenésedet fogod tölteni.

Az eredeti cikket ide kattintva érheted el. Köszönjük szépen, hogy végig olvastad ezen cikkünket, mely a nyelvtanulás fontosságát emeli ki! Reméljük, hogy sok ember számára tudtunk hasznos tippeket szolgáltatni, amivel talán megkönnyítjük a nyelvtanulás nehézségeit is!

Ugye, hogy nem is olyan nehéz feladat? A JÉG Blog oldalán több hasonló jellegű motivációs és inspirációs cikk található. Ehhez tudjuk ajánlani az egyik legsikeresebb önfejlesztéshez kapcsolódó – “Elolvastam 25 könyvet négy hónap alatt” – cikkünket. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink