Az önéletrajzírástól az állásinterjúig!

Megosztás

Az önéletrajzírástól az állásinterjúig! Szeptember 12-én, szerdán Egyesületünk egyetemista tagjainak lehetősége volt részt venni a fenti címen meghirdetett, Farkas Judit elnökségi tagunk által tartott képzésen. Az előadáson többek között szó volt arról, hogy mit kell tartalmaznia egy jól összerakott önéletrajznak, hogyan kell viselkedni, mit szabad és mit nem szabad csinálni egy állásinterjún.

Te mit tudsz elmondani magadról egy percben?

Ha ennyi idő alatt kéne mondjuk egy liftben mesélned magadról egy ismeretlennek, úgy, hogy minél több mindent elmondj és meg is jegyezzen téged – ez az úgynevezett elevator speech – akkor mit mondanál? Bestresszelnél? Vajon eszedbe jutna minden, amit el akarsz mondani?

Egy ilyen gyakorlattal indított Judit a képzés elején és higgyétek el nem is olyan egyszerű. Hiába találod ki előre, mit szeretnél mondani, a stressz és az időkorlát miatt sokkal kevésbé tudsz koncentrálni és valószínűleg nem azt és nem úgy fogod mondani, amit és ahogy előtte kitaláltad. Persze vannak kivételek, akik zsigerből prezentálnak egy egyperces összefüggő, értelmes és érthető monológot még egy ilyen szituációban is, de valljuk be ez a ritkább.

Rendkívül hasznosnak tartom ezt a gyakorlatot, hiszen megtapasztalhatod, hogyan is teljesítenél egy olyan stresszes szituációban, ahol kevés időd van fontos érdemi információt átadni a másiknak (legyen az a főnököd, vagy egy potenciális üzleti partner). Nem árt ilyeneket is gyakorolni, hiszen mint mindenben, ebben is lehet fejlődni.

Az önéletrajzírás már lerágott csont… NEM!

Hiába gondolod úgy, hogy már mindent tudsz a CV-kről, mert a középsuliban magyarra is meg kellett tanulni anno, meg már angolórán is háromszor vettétek, mert kell a nyelvvizsgához, ez nem így van. Bevallom őszintén én is kételkedtem, hogy mi újat tudok majd meg erről a témáról a képzés során, de meglepődtem.

Hiába tanítják meg, vagy nézel utána, hogyan is kell megírni egy önéletrajzot az nem ugyanaz, mint amikor valaki sokéves HR-es tapasztalattal magyaráz arról, hogy mire kell odafigyelni. Judit maximálisan tisztában van vele, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a HR-esek, mi tetszik nekik és mit dobnak félre két másodperc után.

Elmondta milyen egy jó fotó, milyen sorrendben kell, hogy megjelenjenek az információk az önéletrajzban, mit érdemes beleírni és mit kerüljünk inkább. Lehetőségünk volt tesztelni is a frissen megszerzett tudást és az így még jobban megragadt. Az álláskeresés első lépésének kivesézése után megtudhattuk, hogyan lehet hatékonyabb ennek a keresés része. Ez nem meglepő módon nem merül ki a proffession-re való CV feltöltésben.

Nagyon fontos, hogy mindenekelőtt kérdezzetek körbe az ismerősötök között, hogy nem tud-e valaki valahol olyan állásról, amire ti pályáztok, hiszen szinte mindenhol előnyben van az, akit beajánlottak.

önéletrajzírás
Egy jól összeállított önéletrajz nagyban megnöveli az esélyed, arra, hogy megkapd álmaid állását!

Oké, most már tudod, de élesben menne?

A képzés végén az előadónk beledobott a mély vízbe. Egy rapid állásinterjún izzasztott meg minket, hogy kipróbálhassuk élésben hogyan menne. Csupán egy csavart tett bele, hogy az illető, aki interjúzott nem tudta, milyen állásra jelentkezik. Persze ez kicsit humorossá is tette az egészet, de oldódott a hangulat, ami sosem árt egy ilyen képzés során.

Én személy szerint nagyon hasznosnak találtam ezt a próbát, mivel még soha nem voltam állásinterjún és így legalább kaptam egy képet, arról, hogy milyen lesz, ha majd élesben kell bizonyítanom.

Örülök, hogy volt lehetőségem részt venni egy újabb szuper JÉG programon, amin tanulhattam és fejlődhettem. Őszintén ajánlom mindenkinek, hogy tegyen így az elkövetkezendő eseményeken, higgyétek el nagyon megéri. Találkozzunk legközelebb!

Ezúton szeretnénk megköszönni, hogy végig olvastad ezt a tanulságos cikket! Reméljük, hogy sok ember számára tudtunk hasznos információkkal szolgáltatni!

A JÉG Blog oldalán számos hasonló jellegű cikk fellelhető, ehhez tudjuk ajánlani az egyik legsikeresebb önfejlesztéshez kapcsolódó – “Ne keresd a szenvedélyed, döntsd el mi legyen az!” – cikkünket. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink