“Sokat kell olvasni!” – Interjú Ms. Kathryn Shaw Standford egyetemi professzorral

Megosztás

Ms. Kathryn Shawt, a Stanford Egyetem közgazdaságtan professzorát kérdeztük munkájáról, a sikerről, a fiatalok lehetőségeiről.

Ms. Kathryn Shaw

Ms. Kathryn Shaw főbb kutatási területei a makroökonómia, a pénzügyi törvényhozás, és az emberi erőforrások. Alapfokú tanulmányi után a Carnagie Mellon Egyetemen kutatott, majd megszerezte PhD-ját a Harvardon, számos kutatói és tanácsadói pozíciót látott el az Egyesült Államok legnevesebb oktatási intézményeiben. Két évig testközelben dolgozott Bill Clinton elnökkel, mint a gazdasági tanácsadó testületének oszlopos tagja, azóta pedig számos kutatói és tanári díjban részesült, és változatlanul több testület aktív tagja.

Hogyan definiálja a sikert?

A siker multidimenzionális, és a legtöbben nem csak egy fajtájára vágynak. Sokan mondják, hogy a boldogság siker, azonban én máshogy látom. Van amikor az ember inkább arra vágyik, hogy megvalósíthassa magát a munkahelyén, vagy megfelelő döntéseket hozzon a családja számára. Talán az a siker, ha megtaláljuk az egyensúlyt a különböző, számunkra fontos komponensek között.

Olyan nagynevű egyetemekkel hozható kapcsolatba a neve, mint például a Harvard vagy a Stanford. Emellett rengeteg díjat nyert munkássága alatt, és többek között Clinton elnök egyik gazdasági tanácsadójaként is szolgált három kisgyermek édesanyjaként. Mi segítette hozzá a sikerhez?

Persze szükség van egy bizonyos szintű intelligenciára, de fontos szerepet játszik a kitartás és a szerencse is. Ha valamit el akarsz érni, nagyon keményen kell dolgoznod és mindemellett jókor kell lenned jó helyen. De egy dolgot meg kell jegyezzen mindenki: ezt az utat senki nem csinálja végig egyedül. Ha nem lett volna egy támogató férjem, három kisgyermek mellett nem tudtam volna Clinton elnök mellett dolgozni, hiszen alig láttam ez idő alatt a családomat. Ha valaki azt állítja egyedül ért el mindent, az vagy nem látja át a helyzetét, vagy hazudik – vélekedett Ms. Kathryn Shawn.

Az elmúlt időben sok időt fordított a vezérigazgatók és menedzserek munkahelyi produktivitásában való szerepének megértésére. Lát új trendeket a munkahelyi kultúrában és vezetési stílusban?

Kezdünk a hierarchiából a csapatmunka felé mozdulni. Az újabb generációk fejlődési lehetőségeket, jó cégkultúrát és izgalmat akarnak. Ebben a megváltozott környezetben egy bunkó vezetőség nehezen tudja megtartani az alkalmazottait, hiszen főleg itt a Szilícium-völgyben hatalmas a verseny a legjobb munkaerőért. Egyre fontosabb szerepet játszik egy kihívásokkal teli, kreatív munkakörnyezet kialakítása, hiszen az innováció kiemelkedő szerepet játszik egy cég életben-maradásában. Ennek viszont gátat szab egy merev, diktatórikus és hierarchikus munkahely.

A technológiai fejlődés felgyorsította a világunk változását, így idővel a munkahelyeknek is alkalmazkodniuk kell a változó körülményekhez. Lát már most változást abban, hogy mit várnak a munkáltatók egy pályakezdőtől? Milyen jellemvonások, képességek lesznek fontosak a jövőben?

A jövőben olyan dolgokhoz lesz szükségünk munkaerőre, amelyeket nem tud elvégezni egy robot. Ezeket nem rutinszerű kognitív folyamatoknak hívjuk. Tehát egyre nagyobb lesz a verseny a munkaerő piacon és egyre nagyobb a hangsúly a kreatív, kritikus gondolkozáson. Úgyhogy én azt tanácsolnám, hogy minél előbb kóstoljanak bele mindenféle projektbe és találják meg mi az, amin őszintén szeretnek gondolkozni és dolgozni.

Mit tehet az oktatási rendszer, hogy jobban felkészítse a munka világára a fiatalokat?

Már most sok iskola alkalmazza az élményközpontú tanítást, hiszen így könnyebben gyakorolható az új helyzetekben való gondolkozás, ráadásul a gyerekek is jobban élvezik, és így többet is tanulnak. Bár szerintem ez nem mindig a legjobb, hiszen még mindig szükség van bizonyos dolgok begyakorlására, mint például a nyelvtan vagy egy matematikai egyenlet, és szerintem az önálló tanulást nagyon is hangsúlyozni kellene – fejtette ki Kathryn Shawn.

Mivel a milleniumi generáció, és a fiatalabbak meglehetősen más világban nőnek fel, mint a szüleik, olykor nehézséget okozhat a gyermekek életre való felkészítése. Mit tanácsolna a szülőknek, hogyan segíthetik gyermekeiket leginkább abban, hogy megtalálják az útjukat és sikeressé válhassanak?

Nem egyszerű kérdés. Ami a szülők számára a legnehezebb, az az, hogy rengeteg a bizonytalanság a mai pályakezdők életében, manapság ritkán kapni jó állást egyetem után. A másik dolog, ami aggasztó, hogy a mai világban sokkal tovább tart megtalálni egy fiatalnak az útját. Hogy ez a folyamat kicsit gyorsabban menjen, minél több mindent ki kell próbálni, amint már említettem. Szülőként frusztráló nézni, ahogy egy fiatal mindenbe belekap, aztán abbahagyja, de én azt tanácsolnám, hogy próbáljanak megértőek és segítőkészek lenni ebben a folyamatban.

Mennyire fontos manapság egy elit egyetemről szerzett diploma? Hogy tűnhet ki egy fiatal, ha nem a top egyetemek egyikére járt?

Sok munkáltató még mindig hangsúlyt fektet a top egyetemi háttérre. Viszont két dolgot mondanék: akárhol vagy, legyél jó abban amit csinálsz, és találd meg mik az erősségeid! Nem mindenkinek erőssége jó jegyeket szerezni, de ha kitűnsz a környezetedből, bárhol is legyél, és tudod miben vagy jó, sokkal nagyobb eséllyel fogod tudni kommunikálni egy munkáltatónak, hogy fel tudod venni a versenyt egy olyannal, aki elitebb egyetemre járt.

Ms. Kathryn Shaw tanácsa a fiataloknak

Sokat kell olvasni, hiszen fiatalként még nagyon sok információnak hiányában vannak. Eltart egy ideig, hogy az ember felépítsen egy stabil tudást. Fontos, hogy figyeljenek az aktuális hírekre, hogy aztán megértsék, felismerjék mire van szükség a világban.

Ms. Kathryn Shaw életútja és munkássága rendkívül inspiráló. Hasonló cikkeket találtok még a blogon, mint például Imre Géza világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívóval készült interjúnk, amiben kudarcokról, sikerekről és motivációról is olvashattok. Még több tartalomért kövessétek Facebook és Instagram oldalunkat is!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink