“Ameddig csak elképzelésünk van, az csak álmodozás” – Interjú Németh Károllyal

Megosztás

Interjúmat Németh Károllyal, az ImagiCore tulajdonosával készítettem. De vajon milyen okból készült el ez az interjú? A Jövőt Építők Generációja Egyesület minden félévben felvételit hirdet, amikor is a fiatal tehetségek csatlakozhatnak közösségünkhöz.

A felvételi keretén belül megálmodott bevonó program alatt a friss bevonós tagoknak számos kihívást és feladatot kell teljesíteni, hogy a program végén teljes értékű JÉG-taggá válhassanak. Az egyik feladat úgy szól, hogy készítsünk interjút egy általunk sikeresnek tartott személlyel az én választásom pedig Németh Károlyra esett. Nézzük magát az interjút!

Mi szeretett volna Ön lenni gyerekkorában?

“Régész, mert imádtam a dínókat, de aztán rájöttem, hogy dínók helyett maximum csontokat láthatok. Utána a szakácskodásban láttam potenciált, de végül önmagam lettem.” avatott be Német Károly az interjú elején.

Hogyan kezdte el a karrierjét? Hogyan indult el? Hogyan változtak útközben a céljai?

A cél mindig egy és ugyan az, az odavezető út, na az bármi lehet, olykor olyan is, amit nem szívesen csinál az ember, vagy éppen olyan, amiben rosszul érzi magát. De ez is tapasztalat, ahogy az is, amikor minden nagyon jól halad előre. Mindkét pólus kell, hogy épüljön az ember az élete során.

Olyan 2003 körül kezdtem el képszerkesztéssel foglalkozni, teljesen hobbi szinten, akkor éppen egy mekiben dolgoztam. A hobbiból munka lett és a munkából hivatás, mert majd 10 évre rá, a mozgóképben láttam azt meg, ami igazán érdekel. Mindent autodidakta módon tanultam meg, de a legtöbbet az internet segített, mert a tudásszomjamnak ott nem volt gátja. Utánaolvastam és sokat gyakoroltam, persze mindeközben egy komoly önismereti élményem is volt, ami sokat segített, de az más téma.

Képszerkesztés
Németh Károly a képszerkesztéssel kezdte korábban!

Ki az Ön példaképe?

“Azok az emberek, akik abban amit csinálnak sikeresek és produktívak. Mivel ők nem csak beszélnek a célokról, hanem elérik és szemmel láthatóak az eredményeik, és ha nekik sikerült, bárkinek bármi sikerülhet, hogyha elhatározza magát.” – monta Németh Károly.

Ön szerint mi a siker?

Amikor nem csak beszélünk a dolgokról, hanem megvalósítjuk, az siker. Ameddig csak elképzelésünk van, hogy mi lenne jó, meg mitől éreznénk magunkat jobban, az álmodozás, persze ez lehet később siker, de ahhoz meg kell tenni mindent, hogy megvalósuljon az álom, és amikor ez megtörténik, szerintem az a siker.

Mit gondol a magyar fiatalok mostani helyzetéről? Miben tér el az Ön akkori helyzetétől?

Elképesztő módon pörög a világ és a fogyasztói társadalom. A fiatalok nagy részét bedarálja, drasztikusan hangozhat, de a 99%-a sajnos nagyon távol van a valódi önmagától. Szomorú, amikor látom a mai fiatalokat, és látom rajtuk, hogy a vágyaik nem teljesülnek, hogy nincsenek igazi és grandiózus álmaik.

Nem akarják megváltani a világot, pedig én mondom, mindenkinek arra kéne törekednie, hogy az ötleteivel előre hajtsa az élet szekerét. De manapság aki alkot, az magányosan, különcként éldegél, mert az alkalmazkodás és a “trendiség” fontosabb, mint az, hogy önmagad legyél. Azon kevesek, akiknek a fantáziájuk még életben van, az a bizonyos “egy százalék”, velük majd lehet mit kezdeni, a többiek, hát rájuk cudar élet vár, egészen addig, míg fel nem ismerik, hogy nem a hétfőkkel van a baj, hanem a hozzáállásukkal a világhoz az ami torz.

Ön szerint mi a 3 legfontosabb képesség, amellyel egy fiatalnak rendelkeznie kell/szükséges elsajátítania ahhoz, hogy sikeres legyen? Ön minek köszönheti a sikerét?

“Képzelőerő, alázat és elszántság. Ezeknek köszönhetem, hogy élem az életem és nem túlélem azt.” – osztotta meg Németh Károly.

Kik álltak Ön mellett a sikere elérésében?

A fenti három képesség önmagában is elég egy embernek, de aki ezeket birtokolja, előbb-utóbb olyanokkal találkozik, akiknek ezekből szintén van. Nekem is olyan társaim voltak, vannak és lesznek, akikben ezekből egy-egy, vagy mind megvan. Ezen emberekkel egymást erősítjük, és nem duplán, hanem 10 és 100x-osan.

Melyek voltak a legnagyobb akadályok és kockázatok a karrierje során, amikkel szembe kellett néznie?

Önmagam butaságaival, és azokkal, amit a külvilág akart elhitetni velem.

Mi inspirálta/ inspirálja munkája során?

Hogy jól érezzem magam, csak ez számít és ez motivál. Mert ahhoz, hogy jól érezzem magam, olyan dolgokat kell csinálnom, amit szeretek és olyan emberekkel, akiket szeretek. Így könnyű szelektálni, hogy kivel és mit csinál az ember, legyen az munka vagy szórakozás.

Mi volt az Ön legnagyobb kihívása az élete során?

Az, hogy önmagam legyek, nem más, hanem önmagam, de megérte és megéri, mert ennél jobb dolog nincs.

Mi volt az Ön legnagyobb bukása? Hogyan állt fel?

“Nincs ilyen, mert bár vannak cifra történeteim, de azok sem bukások, főleg így visszatekintve, hanem próbálkozások amik nem voltak sikeresek. Annak idején, Thomas Alva Edison több mint 100 alkalommal sikertelenül alkotta meg a ma ismert izzót, de mégsem bukásokat látott bennük, hanem 100 olyan próbálkozást, ahogy nem lehet izzót csinálni, tehát újra és újra próbálkozott addig, még végül sikerült neki.” – ismerte el Németh Károly.

Ön szerint mitől félnek a fiatalok leginkább, ami gátolhatja őket sikereik elérésében?

Rengeteg dologtól lehet manapság félni. Summázva, nincs önbizalmuk, nincs hitük önmagukban és nem látják, hogy hogyan lehetne megcsinálni azt, amit szeretnének. Rengeteg elvárással szembesülnek, amik kételyt vagy félelmet kelthetnek bennük, és ezért könnyen irányíthatóak lesznek, és egyre jobban idomulnak a társadalmi elvárásokhoz anélkül, hogy megvalósítanák az álmaikat és vágyaikat. Leélik az életüket úgy, hogy egyetlen egy vágyuk sem teljesül, és ez szomorú, de van remény, mert a lehetőség mindig adott.

Lehetséges
Németh Károly szerint bármi lehetséges, hiszen mindig van új lehetőség!

Mostani fiatalok hogyan tudnák legyőzni a félelmeiket?

Ha tudnák, hogy van más lehetőségük is, mint az amit eléjük tesznek, akkor biztosan stabilabbak lennének és elindulhatnának az önismeret útján. Ez egy folyamat, amiben az én generációmnak is nagy szerepe van, hogy megvalósuljon.

Végezetel nézzük, hogy mit üzenne Németh Károly a jövő generációjának?

“Érezd jól magad, mindig minden körülmények között, és ahol, vagy akivel nem megy, menj tovább, nincs ott vagy vele dolgod.” – zárta végül Németh Károly!

Köszönjük szépen, hogy időt szántál rá és végigolvastad ezt a cikket, illetve Németh Károlynak is szeretnénk megköszönni, hogy rendelkezésünkre állt! Reméljük, hogy sok ember számára tudtunk motiváló információkat szolgáltatni, amivel könnyebben jön az akarat és elhatározás a kemény munkához!

Hasonló jellegű cikk több is található a JÉG Blog oldalán. Ehhez tudjuk ajánlani az egyik interjúnkat melyet Gellai Richárddal készítettünk és a következő linken találjátok. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink