Interjú Minczér Zsolttal, a Minczér Ipari automatika Kft ügyvezetőjével

Megosztás

Az interjú készült Minczér Zsolttal , a Minczér Ipari Automatika Kft. ügyvezetőjével, az interjút készítette Pákozdi László, a célgépépítéssel foglalkozó Pak Machine Kft. tulajdonosa és JÉG Alumni.

Hogyan kezdte el a vállalkozását? Hogyan indult el? Hogyan változtak útközben a céljai?

2008-ban indítottuk el a válság közepén, leültünk egy barátommal beszélgetni, hogy rengeteg cég van Magyarországon, akik rossz minőségű munkát csinálnak. Mi láttuk ezt a problémát, az eddigi tapasztalatok alapján. Ekkor láttuk, hogy megoldást tudunk nyújtani a problémákra. Jól jött a válság, amiatt, hogy a konkurenciák eltűntek, bár ezt rossz kimondani.
“Nekünk nem kellett eltartani 9-10 alkalmazottat, amikor indultunk, akkor mások becsődöltek. Ilyen szempontból nagyon jól jött a válság a cégindításhoz.
Egyéni vállalkozóként kezdtem egyedül hivatalosan, minimális külső segítséggel. A már meglévő kapcsolataimból tudtam munkát keresni magamnak. Amikor kicsit kinőttük magunkat, akkor döntöttünk úgy, hogy Kft-t csinálunk. Az első nagyobb multihoz bekerülés volt referencia. Ez egy nagyobb ugródeszka volt.” – kezdte mondandóját Minczér Zsolt.

Amikor Ön elkezdett vállalkozni, mit gondolt magáról a vállalkozói létről? Mennyiben változott ez a kép azóta?

Amikor elkezdtem úgy gondoltam, hogy ez maximális szabadság. Előnyét abban láttam, hogy azt csinálok, amit szeretek. Senki nem mondja meg, hogy mit kell tennem és mikor. Úgy tudom iránytani a munkát/szabadidőt, ahogy szeretném. Ez volt a cél. A kezdetek kezdetén bennünk volt, hogy nem biztos, hogy sikerülni fog, de 8 év után ez az érzés elmúlt. Éreztünk magunkban valamit, hogy “meg tudjuk csinálni”. Volt mögöttünk szakmai tapasztalat az addigi munkahelyekről. Volt félelem is nyilvánvaló, de nagyon bíztunk benne, hogy be fog jönni.

Mit gondol a magyar fiatal vállalkozók mostani helyzetéről? Miben tér el az Ön akkori helyzetétől? (Értékelje 1-től 7-es skáláig a fiatal vállalkozók helyzetét)

Sokat változott a vállalkozók helyzete az elmúlt évek során. A változásnak van előnye és hátrányai is. Hátrány például, hogy a Kft. alaptőkéjét felvitték 3 millió forintra. Én anno 500 ezerből indítottam. Van ennek előnye is. Így nem szemetelődik el a Kft., mint olyan. Az egyéni vállalkozóknak véleményem szerint kedvezőbb a helyzetük. Sok új szabályzat jött be, mint pl. a KATA. Az internet és az ügyfélkapu rendkívül sokat segít az ügyintézésben és tájékozódásban. Nem kell már vállalkozói igazolvány sem.

Kérem, mondjon 3 asszociációt a vállalkozás szóra!

Számomra a vállalkozás szó egyet jelent a szabadsággal (gazdagság, sok pénz), felszabadulnak a fizetési határok, illetve vállalkozás esetén azzal dolgozunk, akivel akarunk.

Szabadság
Minczér Zsolt számára a vállalkozás egyenlő a szabadsággal!

Kérem, mondjon 3 asszociációt a siker szóra!

Ez hozzáállás kérdése! Minden lehet sikeresség és sikertelenség is. Ha össze kellene foglalnom három szóban a siker fogalmát, akkor a következőket mondanám: elismerés, megbízhatóság, élmény az egyes célok elérésekor.

Van egy ötletem és egy célom, Ön szerint hogyan kezdjek neki a megvalósításnak, mi az első lépés?

Mostani fejjel, hogy kicsit megfontoltabb vagyok, úgy gondolom meg kell vizsgálni, hogy van-e kereslet az általam nyújtott szolgáltatásra. Ha van egy célod, ötleted azon addig kell dolgoznod, míg nem látod magad előtt kristálytisztán, teljes részletességgel, konkrétumokkal, úgy, mintha már megvalósult volna.

“Ahhoz, hogy elérd a célod, azt le kell írnod, ki kell dolgoznod, fel kell bontani a legnagyobb részletességgel kisebb célokra, amiket bekategorizálsz, fontossági sorrendet állítasz fel és mindenhez határidőt társítasz. És a végén a “nagy” célod beteljesülése áll! Éld át úgy már a tervezési szakaszban, mintha már birtokolnád, elérted volna már a célt!” – mondta Minczér Zsolt.

Mi a 3 legfontosabb képesség, amellyel egy fiatal vállalkozónak rendelkeznie kell/szükséges elsajátítania? Ön minek köszönheti a sikerét?

Egy fiatal vállalkozónál elengedhetetlen az önbizalom, szakmai ismeretek a választott területen, illetve a szakmai háttér. Saját sikeremet a szakmai múltamnak köszönhetem.

Melyek a legnagyobb akadályok és kockázatok, amikkel szembe kell nézni egy vállalkozás megkezdésénél? Mi volt az Ön legnagyobb kihívása a vállalkozásában?

Számomra a legnagyobb akadályt a bürokrácia és a bizalom kiépítése jelentette. Akár anyagi bukások árán is megpróbáltam ezt elérni. Legnagyobb kihívásom az volt, amikor megfelelő munkatársat kellett találnom. Nehéz találni jó embert, “jó” pénzért.

Mi volt az Ön legnagyobb bukása? Hogyan állt fel?

“Fajátékokkal kezdtem el foglalkozni és SENKINEK nem kellett. Nem mértem fel az igényt, hogy van-e rá kereslet. Szerettem csinálni, de nem jött be. Továbbléptem.” – osztotta meg velünk Minczér Zsolt.

Mikor találkozott először az automatizációval? Mit gondolt róla akkor?

Fiatal voltam. Az első gépet amikor építettem, már főiskolás voltam. Egy gravírozó gépet készítettem magamnak, de középiskolában találkoztam az automatizáció alapjaival. Fanatikusan tetszett akkor. Olyan elképzeléseim voltak, hogy mindent automatizálni fogok. Kezdetben úgy gondoltam, hogy még a vizet is robot töltse ki, amit megiszok.

Automatizáció
Minczér Zsolt kezdetben mindent automatizálni akart.

Mit gondol az automatizáció jelenlegi állásáról és milyen irányba változhat?

Ezen gondolkodtunk el egy kicsit mostanában. Lassan gépek kezdenek el gépeket építeni, ami nem biztos, hogy jó nekünk. Ha meg akarjuk őrizni az emberiség munkáját, akkor rossz irányban haladunk. Teljesen kizárjuk az emberi tényezőt, de az automatizálás az emberi tényezőkből/emberi hibákból indult el.

“Az általunk épített gépek megoldást nyújtanak az említett problémákra. Ha eljutunk oda, hogy a vizet is robot tölti ki, a következő lépés lehet, hogy a robot igya is meg. Akkor hova kellünk majd mi emberek? Az automatizáció hatására teljesen megváltozott a mai emberek élete. A nehéz, stresszes munkákat átvették tőlünk a gépek, ami által jobban tud fejlődni a társadalom.” – állapította meg Minczér Zsolt.

Mit jelent Ön számára az automatizáció? Foglalja össze néhány sorban.

Segítség. A mindennapok során felmerülő bármilyen nehéz dolog, abban segít egy gép, egy eszköz. Monoton munkákat ki tud váltani gépi megbízható munkára, tévedés nélkül. Nem szabad átesnünk a ló túloldalára. Vannak munkák, amiket nem kell, nem szabad elvenni az emberektől, mert ezeket szeretik csinálni.

Vajon mit üzenne Minczér Zsolt annak a 18 évesnek, aki saját vállalkozást akar alapítani a jövőben? Mit üzenne a 18 éves fiának?

Csináljátok! Legyetek talpraesettek, csináljátok! Ha nem, akkor fogadjátok el, hogy a “soron” fogtok dolgozni. (Itt a sor nem a gyártósor feltétlenül, hanem az a sor, akiket dolgoztatnak). Döntsétek el, hogy melyik oldalra álltok! Akik mutogatnak a vállalkozókra és irigykednek, vagy ti magatok lesztek a vállalkozók. Minden embernek van olyan képessége, amit tud kamatoztatni. Valamit mindenki el tud adni.

Köszönjük szépen, hogy végig olvastad ezt az interjút! Ezúton szeretnénk megköszönni Minczér Zsoltnak a részvételt! Bízunk benne, hogy sok ember számára tudtunk hasznos információkat szolgáltatni, ami talán meghozza a lelkesedést a siker eléréséhez szükséges munkához.

Hasonló jellegű cikk több is található a JÉG Blog oldalán. Ehhez tudjuk ajánlani az egyik interjúnkat melyet Dr. Almási Kittivel készítettünk és a következő linken találjátok. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink