“Kultúrákról nem a könyvek alapján kell tanulni, hanem személyes impulzusok kellenek” – Interjú Kósa András Csabával

Megosztás

A napokban Kósa András Csabával, becenevén Okival volt szerencsém interjút készíteni. Ő a nemzetközi ifjúsági munkáért felelős munkatárs a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban. Több mint 100 országban járt és számtalan fiatal életét változtatta meg munkája révén. Na de kezdjük az elején!

Mesélnél nekem arról, hogy milyen alapokról indult egy ilyen sikeres és világlátott ember élete? Talán a szüleid is hasonló dologgal foglalkoztak?

A családom alapvetően nagyon kulturális háttérrel rendelkezik. Kicsi a családunk, de annál színesebb. Nagyapám egy világcégnek volt a magyarországi vezetője. Nagyanyám egy híres nagyvállalkozó lánya volt. Minden testvére elköltözött az országból, így átlagosan 8-10 ezer kilométerre laktak egymástól.

“Ha látni akarták egymást, nagyon nagy utat kellett megtenniük. De semmi nem állt az útjukba. Volt, hogy egy szobában 4 különböző nyelven beszéltek egymással. Édesapám pedig bebarangolta egész Európát. Nagyon bátor és sokat tapasztalt ember volt. A családomnak ez a sokszínűsége és kalandvágya volt az, ami motivált később a karrieremmel kapcsolatban.” – osztotta meg ezeket az érdekességeket Kósa András Csaba.

Úgy tudom, hogy te számtalan képzésen vettél már részt, ezáltal bővelkedsz a diplomákban. Mesélnél nekem erről?

Büszkén mondhatom el magamról, hogy 41 éves létemre összesen 10 év volt, mikor nem végeztem épp valamilyen iskolát. Mondjuk most már az iskolapad túloldalán is igen sokat mozgok. Jelenleg 4 felsőoktatási intézményben tanítok. Ezen kívül felkértek már arra is az előző évben, hogy egy szakkollégiumban tartsak előadássorozatot különböző kultúrák találkozásáról és az interkulturális tapasztalataimról.

És igen, valóban magaménak tudhatok pár diplomát. Ezek közül kiemelném a pedagógiai és szociális irányú végzettségeimet, a bölcsészeti- és társadalomtudományokkal foglalkozó diplomáimat. Ezeken kívül kultúrákkal kapcsolatos képzéseken is részt vettem. Jelenlegi diplomámat a humán erőforrásokkal kapcsolatban végzem.

Diploma
Kósa András Csaba számos diplomával rendelkezik!

A szakmádban mik a legnagyobb sikerek, amiket eddig elértél?

Sajnos eddigi pályafutásom alatt pontos számokat nem tudok, de az biztos, hogy a tavalyi évben 147 embert sikerült kijuttatni a közvetítésemmel egy adott Erasmus+, vagy EVS ifjúsági cserére, vagy önkénteskedésre. Ezek közül voltak, akik egyazon évben többször is elmentek, hiszen ez úgy működik, hogy ha egyszer valaki rákap, akkor az egyik cserén hívják meg az új ismerősei a másikra. Onnantól már nincs megállás. Persze, vannak olyanok is, akik nem ilyen beállítottságúak és ezt is teljes mértékben el kell tudni fogadni.

Ennyi munka mellett hogyan jut időd a kikapcsolódásra?

Én alapvetően egyáltalán nem szeretem azt a szót, hogy nyaralás. Persze, a legtöbb embernek erre leginkább nyáron van ideje, de én másképp élem a mindennapjaimat. Leginkább 2-3 napokra, hosszú hétvégékre utazok el. Legtöbbször teljesen spontán döntöm el, hogy hova és miért megyek.

“Egy nagyon jó dolognak tartom a mostani modern világban, hogy akár pár kattintással le tudok foglalni egy repülőjegyet. Ezáltal nem kellett sok ahhoz sem, hogy egyszer elrepüljek Stockholmba, ott megnézzem a kedvenc csapatomat a jégkorong-világbajnokságon és utána hazajöjjek. Azon a héten háromszor csináltam ilyen rövid kiruccanásokat külföldre. Életem során már több mint 100 országban jártam. Ezáltal az összes kontinensen.” – büszkélkedett nekünk Kósa András Csaba.

Melyek a kedvenc országaid?

Oroszország és Izland nagy kedvenceim. Új-Zélandon pedig a kulturális közeg fogott meg leginkább.

Végül nézzük, mit tanácsolna Kósa András Csaba azoknak a fiataloknak, akik hasonló pályára szeretnének lépni?

“Azt tanácsolom, de nem csak azoknak, hanem mindenkinek, hogy legyenek nyitottak, lássanak, tapasztaljanak. Szentül hiszem azt, hogy kultúrákról nem a könyvek alapján kell tanulni, hanem személyes impulzusok kellenek. Habár, akárhova is megyünk, ajánlatos az adott országnak mindenféleképpen utána nézni. Ezeken kívül még azt tudom ajánlani mindenki figyelmébe, hogy vegyenek részt az ilyen társadalmi folyamatokban. Az utazás mentén sokat tapasztal az ember. És ha másokkal ismerkedsz, teljesen új kultúrákkal, sokkal nyitottabb leszel minden kis mozzanatra a világ történéseivel és a körülötted élő emberekkel kapcsolatban.” zárta az interjúnkat Kósa András Csaba

Utazás
Az utazást, a kultúrák felfedezését tanácsolja Kósa András Csaba!

Lezárás

Én azért tartom őt egy sikeres embernek, mert több száz ember életét változtatta meg a munkája révén. Hihetetlenül tág kapcsolati rendszerrel rendelkezik mind belföldi, mind külföldi szinten és ezt felhasználva segít a fiataloknak kibontakozni az életben és életre szóló tapasztalatokat szerezni. Számomra ez a segíteni akarás, a széles látókör és az elfogadás az, ami benne megtestesíti a sikeres embert. 

Köszönjük szépen, hogy időt szántál rá és végigolvastad ezt a cikket, illetve Kósa András Csabának is szeretnénk megköszönni, hogy rendelkezésünkre állt! Reméljük, hogy sok ember számára tudtunk motiváló információkat szolgáltatni, amivel könnyebben jön az akarat és elhatározás a kemény munkához!

Hasonló jellegű cikk több is található a JÉG Blog oldalán. Ehhez tudjuk ajánlani az egyik interjúnkat melyet Imre Gézával készítettünk és a következő linken találjátok. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink