“A félelem a komfortzóna egyik legnagyobb fogva tartója” – Interjú Wittmann Adriennel

Megosztás

Wittmann Adrienn a Magyar Női Akadémia vezetője, marketing coach, író, női motivációs life coach, énmárka specialista. Dolgozott nagyon fiatalon vállalkozóként az Elite Hostess alapítójaként, mely Magyarország első hostess cége volt.

Fiatal felnőttként – 22 évesen – ügyvezető igazgató lett a Profit Morningnál, mely szintén Magyarország első üzleti reggeliket szervező cége volt,majd német tolmácsként tevékenykedett egy világhírű osztrák vállalkozó mellett. Emellett lakberendezőként is kipróbálta magát, illetve stylistként is dolgozott, szerepelt TV-ben és rádióban tanácsadóként, jelenleg pedig az általa megalkotott speciális kód-marketinggel foglalkozik coachként. Szabadidejében könyveket ír, és interjúkat készít.

Hogy számomra miért jelent ez a személy állandó inspirációt és hajtóerőt? Miért tartom sikeresnek? Egyszerűen azért, mert a boxon kívül tud gondolkozni, mer és mert nagyon fiatalon olyan hatalmas lépéseket megtenni, melyek a komfortzónájától több száz kilométerre helyezkednek el, és pont ez juttatta el hozzá azokat a lehetőségeket, melyek sikeres üzletasszonnyá és mindezek mellett példaértékű jellemmé varázsolták.

Coach
Wittmann Adrienn speciális kód-marketinggel foglalkozik coachként.

Tartalomjegyzék

Nulla tapasztalattal és segítő háttérrel, kapcsolatok nélkül, 20 évesen , hogy mertél belekezdeni egy olyan dologba, ami itthon még egyáltalán nem volt ismert, és nem tudtad sikeres lesz-e vagy sem?

Szerettem volna valami egészen újat és mást csinálni, mint a többiek. Alkotva és kreatívan. Ez motivált már akkor is. Abban az időben kezdtek el a cégek különböző rendezvényeket létrehozni és észrevettem egy piaci rést. Így jött létre az Elite Hostess Service,az első hostess ügynökség Magyarországon.

“Fel sem merült bennem, hogy van olyan opció , hogy nem lesz sikeres. Talán a fiatalság első szárnypróbálgatásainak adrenalinként működő hajtóereje volt ez. Egy percig sem gondolkodtam, hogy belevágjak-e. Megszületett az ötlet és másnap már szerveztem, intéztem, céget alapítottam, kapcsolatokat építettem.” – kezdte interjúnkat Wittmann Adrienn.

Mikor elkezdted, semmi negatív érzés, félelem nem volt benned? Hiszen sosem csináltál, tanultál ilyet, teljesen magadra voltál hagyva.

Így utólag belegondolva, egyáltalán nem féltem. Nem volt mitől. Nem volt negatív tapasztalatom, csak egy cél, amit kitűztem magam elé és elindultam az úton. Voltak akik le akartak beszélni róla, de annyira hittem benne, hogy nem volt kérdés számomra hogy csinálom-e vagy sem.

Az ötlet maga honnan jött?

Külföldön már működtek hostesseket foglalkoztató cégek. A magyar piac azonban teljesen szűz terület volt. Így utólag visszagondolva egyébként a legfontosabb, amit levontam belőle, hogy egyrészt nagyon fontos a jó időzítés, másrészt nem szabad félni, várni, bele kell vágni, ha úgy érezzük, hogy egy jó lehetőség előtt állunk. (Természetesen előtte fel kell mérni a piaci életképességét az ötletünknek)

Az embernek milliónyi ötletei támadnak minden egyes nap. Véleményed szerint, az a jó hozzáállás, ha mindet meg szeretnénk valósítani, vagy ki kell választani azt az egyet, amire 100%-osan fókuszálunk? Ha csak egyet kell választani, szerinted miből érezheti az ember, hogy: “na igen, ez az ötlet AZ!”

Ha kreatív vagy és nyitott szemmel jársz, akkor valóban állandóan mozizik az agyad, újabb és újabb input információhalmaz áll a rendelkezésedre. De ezeket át kell terelni egy szűrőn. Ma már nem lehet azonnal lecsapni és alkotni. Azért fontos fókuszálni, mert így sokkal hatékonyabban, gyorsabban haladunk a feladataink elvégzésével.

Ez igaz egy-egy feladat-etapra és igaz akkor is, ha éppen túlzott megvalósítási lázban élünk. Az is jó opció, ha olyan emberekkel vesszük körül magunkat, akikkel jól tudunk együttműködni. A brainstormingnak hatalmas pozitív és előre vivő ereje van. Nem szabad abban gondolkodnunk, hogy minden egyes feladatrészt nekünk kell megcsinálnunk. Nekünk az a dolgunk, hogy kreáljunk és megtaláljuk az adott pozícióra legjobban illő embert, munkatársat. Aki, jó esetben pont kiegészít minket, a tudásunkat, tapasztalatainkat, elképzeléseinket.

“Nem hasonmást kell keresni, hanem kiegészítő és jól együttműködő partnert. Ettől lesz tartalmas és sikeres az elképzelésünk és így meg tudjuk azt is oldani, ha éppen több dolgot szeretnénk megvalósítani.” – mondta Wittmann Adrienn.

Ez a hozzáállás segített akkor is, amikor egy rendezvényen olyan kapcsolatokra tettél szert, amik egy új izgalmas irányba indítottak el? Mit gondolsz, ha ezek a lehetőségek nem ugrottak volna be, akkor is kitartottál volna az Elite Hostess mellett? Hittél benne annyira?

A Privát Profit tenisztornára gondolsz, ahol a hostesseim is jelen voltak. Ott ismerkedtem meg a Privát Profit újság tulajdonosával. Tamásnak megtetszett a munkastílusom és látott bennem annyi fantáziát, hogy több közös projekt után, felkért, vállaljam el a Profit Morning igazgatói állását. Egy újabb kihívás előtt álltam. Hiszen újra egy olyan téma talált meg, amiben elsők voltunk Magyarországon.

Üzleti reggeliket szerveztem 100-200 résztvevő számára a gazdasági, üzleti és a politikai élet vezetőivel. Mindig hiszek abban, amit csinálok. Az az egyik legnagyobb mozgatórugója a lehetőségeknek. Ha nem hiszel magadban, akkor más se fog hinni benned. Ha nem hiszel abban amit csinálsz, akkor mást hogyan győzzél meg arról, hogy jó vagy abban, amit csinálsz?!

Életed első tárgyalásán izgultál, volt benned drukk?

“Nyilván volt bennem egy egészséges lámpaláz, de nem féltem. Valami hihetetlen optimizmussal és elszántsággal vágtam bele minden egyes tárgyalásba.” – osztotta meg velünk Wittmann Adrienn.

Nem érezted magad feszélyezve vagy kellemetlenül nőként a sok üzletember közt úgy, hogy valós tapasztalatod abban a világban akkor még nem volt?

Nem, egyáltalán nem. Az igaz, hogy nem volt annyira megszokott, mint manapság, hogy egy 20-25 éves nő tárgyal, intéz, és vezető pozícióban dolgozik, de mivel nem egy üres báb voltam, akit tologatnak ide-oda, hanem valódi tudással tárgyaltam, naprakész voltam és ötleteket vittem, ezért nagyon hamar elfogadtak. Én pedig szerettem azt a közeget, rengeteget tanultam az alatt az idő alatt.

Amikor az ember élete, ennyire 180 fokos fordulatot tesz, megváltoztathatja a környezet a jellemét. Neked változtatott? Ha igen, milyen gyorsan történt ez?

Sokan megváltoznak, de az ellenkezőjére is akad bőven példa. Én például alapjaimban, a személyiségemben, nem változtam meg. Nyilván az embernek nő az önbizalma és ma már az sem okoz gondot, hogy akár több száz ember előtt beszéljek, előadást tartsak, vagy a TV-ben, rádióban interjút adjak, de ez egy folyamat, amit meg kell tanulni és fel kell hozzá érni minden szempontból. Sokszor jó dolog fejest ugrani a mélyvízbe, de tudjunk hozzá úszni is. Ismernünk kell a partot, ahol ki szeretnénk kötni és tudjuk az irányt és a módot, ami odavezet.

Elmentél egy álláshirdetésre, ahol német tolmácsot kerestek. Sosem tanultad ezt a szakmát, de tudtál németül, ezért elmentél, és meg is kaptad az állást. Az emberek általában úgy állnak a dolgokhoz, hogy amit nem tanultak még soha, nem tudják, hogy jók-e benne, inkább meg sem próbálják, hogy elkerülhessék a kudarc érzését. Szerinted, hogy tudjuk kinevelni magunkból ezt a félelmet, hogy juthatunk egyre távolabb a komfortzónánktól?

A félelem a komfortzóna egyik legnagyobb fogva tartója. A félelem gyilkosa pedig a cselekvés. A félelmet fordíthatjuk egyébként a hasznunkra is. A nagy kérdés az, hogy miért félünk, mert valami új, ismeretlen dologgal állunk szemben, aminél a játszma eldőlhet úgy is, hogy nyerünk és az nagy változást hozhat az életünkbe, vagy nem sikerül és akkor újra bennünk van a kudarc érzése.

“A legtöbb ember mindkettőtől fél, ezért nem lépnek és ezért maradnak sokan inkább a megszokott rosszban, mintsem hogy lépjenek az új, de ismeretlen felé. Az ismeretlent nagyon sokan a rosszal, a félelemmel azonosítják.” – mondta Wittmann Adrienn.

Komfortzóna
Wittmann Adrienn szerint a félelem a komfortzóna legnagyobb fogva tartója!

Neked az otthonról hozott tapasztalatod azt tanította gyerekkorod óta, hogy a biztonság, a megszokottság a legjobb, ne akarj többet. Te azonban többet akartál, és sikerült is elkezdened, hinned magadban és te lettél saját magad legnagyobb támogatója. Talán ez a legnehezebb, hogy az ember saját magában bízzon legerősebben, és meg tudjon változni a céljaiért. Mit javasolsz azoknak, akik nem részesülnek külső támogatásban, hogyan tegyék meg az első lépést valós önmaguk és álmaik felé egyedül?

A legfontosabb, hogy ne féljünk és bízzunk önmagunkban. Nincs vesztenivalónk, csak akkor, ha meg sem próbálunk valamit, akkor már eleve kudarca ítéljük a tervünket, az álmunkat és ezáltal önmagunkat is. Nincs lehetetlen, csak rossz hozzáállás. Ha pedig nem sikerül valami, akkor nem szabad önsajnálatba esni, rossz következtetéseket levonni és megtántorodni. Meg kell vizsgálni, mit kellett volna másképp csinálni, tanulni belőle, felállni és újra nekivágni.

Nagyon fontos, hogy mindig legyen konkrét motivációnk, az rengeteg erőt tud adni. Semmi sem változtatja meg azonban jobban az életet, mint az önmagunknak feltett kérdések! A jó kérdések a lényegre törnek. Magukban hordozzák a válaszok csíráját, a lehetőségek tárházát és a megoldások sikerét. Szembe kell nézni a kérdésekkel, a válaszokkal és önmagunkkal. Át kell lépni a komfortzónát és meg kell találni az igazi önmagunkat.

Rengeteg dolgot csináltál, de mindegyiket eltérő területen. Ennyi egyéniség, személyiség bújt el benned, vagy csak ennyire kíváncsi és érdeklődő vagy a világ felé?

Ahogy most így soroltad, tényleg rengeteg dolognak tűnik, de azért mindegyikben megvan a közös: a kreativitás. Ez az egyik hajtóerőm a mai napig is. De ugyanígy fontos, hogy szívvel lélekkel tegyem amit kell, higgyek benne és magamban. Azt nem mondanám, hogy több személyiség bújt el bennem, de mindenkinek vannak különböző életszakaszai és nekem szerencsére megadatott az a luxus, hogy szabadon dönthettem arról, mikor mit csinálok.

Ez az egyik legnagyobb kincs, ha megélheted önmagad és az lehetsz, aki lenni szeretnél. Azt jól látod, hogy nagyon érdeklődő és nyitott személyiség vagyok és őszintén érdekelnek az emberek. Egyébként ami még közös ezekben az életszakaszaimban, az a pszichológia. Borzasztóan izgat, nagyon szeretem, és tanulom , mind a mi napig is. A pszichológia átszövi az egész életünket, minden reakciónkat, döntésünket, érzelmeinket, válaszainkat, kérdéseinket.

Ha az embert ennyi minden érdekli, vajon valamikor megtalálja azt az egyet, ami mellett “letelepedik”, vagy folyton új és új kihívásokat keres?

Ez nem feltétlenül kell, hogy negatív legyen. Ha boldog vagy abban, amit csinálsz, akkor jó helyen vagy. Csináld! De ha már nem érzed azt az örömöt, akkor váltani kell. Engem mindig motiváltak az új kihívások. De mindig volt egy-két állandó szerelem és ez megmaradt mind a mai napig is. Ilyen például az írás.

Örök szerelem, már gimnázium óta. Ha olyan területeken mozogsz, amik jól összeegyeztethetőek, akkor kreálhatsz egy teljesen egyedi új “csomagot”, amibe több mindent beletehetsz. A kihívásokra és a tanulásra pedig úgy gondolom szükségünk van, mindig, minden életszakaszban, hiszen ez az élet egyik legnagyobb játékostársa, ami előre visz és mindig megújít.

Haladni a korral, testben, lélekben egyaránt és egységben lenni önmagunkkal, az álmainkkal.. ha így állunk hozzá, akkor a kihívások megtalálnak minket és mi boldogan mondhatunk rájuk egy hatalmas igent. Ha pedig éppen úgy érezzük, hogy szükségünk van változásra és valami többet vagy nagyobbat vagy újat szeretnénk “alkotni”, akkor meg kell teremtenünk a hozzá szükséges feltételeket.

“Soha senki nem fog becsöngetni az ajtónkon egy lehetőséggel. Sokszor nekünk kell megteremtenünk hozzá a lehetőséget – Marketing coachként csak azt tudom mondani, hogy elengedhetetlenül fontos az “énmárka” építése. És ezt nem lehet elég korán elkezdeni.” – mondta Wittmann Adrienn.

Nagyon szeretsz közönségnek beszélni, előadást és tréningeket tartani. Lámpalázad sosincs, soha nem is volt, vagy van/volt valamilyen módszered, amivel legyőzted?

Ez érdekes, gyerekkoromban szavalóversenyekre jártam, bár nem szerettem. Aztán jöttek a TV-s rádiós szereplések és az igaz, hogy az elején volt lámpalázam, de csakis addig, amíg a mikroportot fel nem tették rám és adásba nem kerültem. Ott varázsütésre megszűnt minden félelem. Elfelejtettem, hogy élő adás, hogy kamerák vannak körülöttem. Egyébként a mások előtti beszédet, az előadástechnikát számos módszerrel lehet tanulni és gyakorolni is.

Szerinted a siker miképp definiálható, ha egyáltalán definiálható?

A sikeresség egyik kulcsa a folyamatos fejlődés. Tudnunk kell, hogy ha nem tervezzük meg a saját életünket, akkor valaki más fogja megtervezni azt helyettünk, és lehet, hogy nem fog tetszeni az a beosztás amit így ránk osztanak. Ugyanígy ide tartozik az is, hogy ne álljunk be abba a sorba amit ránk erőltetnek.

Akkor vagyunk sikeresek, ha azt tehetjük, olyan munkánk van, úgy élhetünk, ahogy valóban mi szeretnénk. Ha ezt elérjük, ha kitágítjuk a komfortzónánkat, nyitottak és kellőképpen befogadóak vagyunk az újdonságokra, a kihívásokra, ha a belső világunkban béke van, akkor merni fogunk lépni és tudunk azon az úton járni, ami elvisz a céljainkhoz. Siker, ha tudunk és merünk is álmodni.

Siker, ha azt érezzük, hogy pont ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk. Egyébként mindenkinek mást és mást jelent a siker, mint fogalom. És nem szabad különválasztani a magánéleti és az üzleti életben elért sikereket, hiszen úgy vagyunk komplexek és akkor lesz teljes az életünk, ha a munkánk, a hivatásunk és a magánéletünk egyensúlyban van.

Ha bármi billen vagy borul, az már disszonancia érzést válthat ki belőlünk és akkor elindulhat egy lehúzó folyamat, ami a bio-pszicho-szocio hármas egységének a szétesését jelentheti.

Végezetül nézzük, hogy Wittmann Adrienn mit tanácsol a mai fiatal generációnak:

Merjenek lépni és hagyják el a komfortzónájukat, mert az izgi, színes és szabad élet azon kívül van. Higgyenek magukban és az álmaikban! Nincs annál rosszabb, mint idővel visszagondolni és megkérdezni magunktól, hogy mi lett volna , ha!

“Volt már benned vágy a másra, az adrenalinnal teli, izgalmas, új, kihívásokkal teli lehetőségekre? Most vagy itt, most élsz, most vannak álmaid, most kell tenned értük. Minden egyes bukással több leszel, és minden egyes felállással egyre büszkébb leszel magadra. Bármi legyen is a célod, csak egy dolgot hajszol az összes sikeres ember: “Csináld!” – mondta ki a zárszót Wittmann Adrienn.

Köszönjük szépen, hogy végig olvastad ezt a hosszúra nyúlt cikket, illetve Wittmann Adriennek is szeretnénk megköszönni, hogy rendelkezésünkre állt! Reméljük, hogy sok ember számára tudtunk hasznos információkat szolgáltatni, amivel könnyebben jön a motiváció is a kemény munkához!

Hasonló jellegű cikk több is található a JÉG Blog oldalán. Ehhez tudjuk ajánlani az egyik önfejlesztéshez kapcsolódó cikkünket, a “Nagyvállalatok segítik a Startup-okat!”. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink