Nagyvállalatok segítik a Startup-okat!

Megosztás

A multinacionális vállalatokról gyakran az a kép él, hogy lassan hoznak döntéseket, a változásokra lomhán reagálnak és nehezen építenek be bármilyen újítást a működésükbe. Ezzel szemben a Startupok/kezdő vállalkozások alapítói lelkesek, képesek innovatív megoldásokkal előállni, mégis sokszor már az első évben elbuknak. Kiderül, hogy az ötlet önmagában kevés, ha nincs meg a kellő tudás és tapasztalat, tőke és kapcsolati háló.

Mi is az a Startup?

A startup kifejezést egy vállalkozás kezdő életszakaszaként szokás jelölni, ezután következik a növekedés, bővülés, majd az érettség és a hanyatlás. Tágabb értelemben vizsgálva startupnak tekinthető minden induló vállalkozás, ahol a kezdeti kiadásokat jellemzően a tulajdonos saját befektetett, vagy kapott tőkéből fedezi és az első bevételei előtt van még, bejáratott eljárások, ügyfelek és szállítók nélkül.

Más értelmezés szerint a startup kifejezés megkülönböztető jelző is lehet, és a vállalkozást az alábbi csoportokba osztja:

  1. egyéni vállalkozás – egy embert eltartó cég
  2. vállalkozás – néhány alkalmazottat foglalkoztató cég
  3. startup – induló szervezet, ami növekedési céllal jön létre
  4. kisvállalkozás – akár több alkalmazotttat foglalkoztat, nem célja rögtön a növekedés, de képes lehet rá.

A startupok témájával tehát érdemes foglalkozni, a következő linkre kattintva pedig sokkal több információt lehet találni róla. A cikk elolvasása után látogassátok meg ezt az oldalt is!

Ahogy a fejlécben is kiemeltük, egy ötlet önmagában kevés, ha nincs meg a kellő tudás és tapasztalat, tőke és a kapcsolati háló. De hogyan lehet ezeken segíteni? Lehetséges az, hogy ezekre a problémákra pont a sokszor negatív képben feltüntetett multik adják a megoldást?

Segítség a Startup-oknak!

Több hazai, legtöbb esetben nemzetközi hátterű nagyvállalat indított az elmúlt években olyan programokat, amelyekben pár fős csapatokat segítenek abban, hogy egy alaptermékből hogyan legyen piacképes produktum.

Azt mondják az ötlet 1%, a kivitelezés 99%. A multik több millió forinttal támogatják azokat, akik bekerülnek a programba a több körös kiválasztási folyamat után, a szektor legjobb szakembereit biztosítják a csapatok részére mentorokként, közösségi irodákban, és ami igazán fontos, hogy sokszor piacot biztosítanak azzal, hogy a saját több ezer fős ügyfélkörükhöz nyitják meg a kapuikat.

startup
Startup – Az ötlet 1%. a maradék a kivitelezésen múlik.

De hogy miért éri meg nekik energiát fektetni ezekbe a kockázatos kezdeményezésekbe? A multik ismerik az ügyfelek igényeit, igyekeznek megoldást találni az újabb és újabb piaci elvásároknak, amiket sokszor pont a kis vállalkozások támasztanak innovatív termékeikkel. Ha egyre több az ilyen kezdeményezés, akkor miért ne ők lennének azok, akik támogatják ezeket.

A kezdő vállalkozások, vagy más néven Startup-ok lehetnek valamilyen informatikai megoldások, de akár valamilyen társadalmi vállalkozási ötletek, a programok különbözőek, eltérnek témájukban, a támogatás összegében. Azért, hogy mindenki megtalálhassa a saját ötletének leginkább megfelelő programot, ezért létrejött egy ingyenes esemény a Műegyetemi Állásbörze részeként, ahol Magyarországon először ülnek le együtt a legnagyobb vállalati akcelerátorok képviselői egy kerekasztal beszélgetéshez.

Pusztai Norbert az esemény megálmodója karrier tanácsadóként gyakran tapasztalja, hogy sokan álmodoznak saját vállalkozásról, azért mert nem szeretik a munkájukat, miközben sok nehézséggel nem kalkulálnak. Véleménye szerint fontos, hogy mindenki a saját személyiségének és képességeinek megfelelő módon tervezze meg hivatását, ő ebben segít. De ha valaki igazán elhivatott, akkor jó tudni, hogy léteznek ilyen vállalati programok, amik segítenek az indulásnál.

Ha szeretnél Te is saját vállalkozást/Startup-ot létrehozni, akkor tehát nem elég a jó ötlet, a siker nagy része a kivitelezésen múlik.

Köszönjük szépen, hogy végig olvastad a Startupokról szóló cikkünket! Reméljük, hogy sok ember számára tudtunk hasznos információkkal szolgálni, amiből számos tanulságot és következtetést lehet levonni, amit az élet más területein is kamatoztatni tudunk! Ha van egy jó ötletünk, akkor minden követ meg kell mozgatnunk, hogy el tudjuk érni a céljainkat. Szorgalmasnak, kitartónak kell lennünk és akkor talán el tudjuk érni a vágyott jutalmat is.

Hasonló jellegű cikk több is található a JÉG Blog oldalán. Ehhez tudjuk ajánlani az egyik legsikeresebb önfejlesztéshez kapcsolódó cikkünket, az “Összegyűjtöttünk 7 fura kérdést, ami segít megtalálni az életcélodat!”. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink