Dr. Tálas László, mikrobiológus találmánya a magyar szabadalmak sorát gyarapítja. Egy olyan eszközről van szó, ami remélhetőleg számos csecsemőnek nyújt segítséget a szájpenész okozta panaszok gyógyításában. A technika ugyan nem új, de az alkalmazása eddig ezen a területen még nem valósult meg. A Babypurpről és szabadalmáról, a fényterápiáról és további ötletekről beszélgettem a Debreceni Egyetem tudományos munkatársával.

Mesélnél kicsit magadról? Mivel foglalkozol?

Fő irányvonalam a mikrobiológia, a gombáknak mikroszkópon keresztül vizsgálata, specializációm pedig a time-lapse videómikroszkópia. Ezt a mechanikát használtam a Babypurp kifejlesztésénél is.  Ezzel a technikával megfigyelhetjük a gombák növekedését és azt, hogyan reagálnak bizonyos dolgokra, például gyógyszerekre, fényterápiára. Ezzel percre pontosan meg tudjuk mondani, hogy egy adott gyógyszer, vagy a fényterápiás mechanizmus mikor és hogyan hat a gombára.

Hogyan jött létre a Babypurp, azaz a világító cumi? Honnan jött az ötlet, hogy ezt a fénytárápiát a csecsemőknél gyakori szájpenész esetében is lehetne alkalmazni?

2019-ben megszületett a kisfiam, aminek nagyon-nagyon örültem, de rá két hónapra jöttek az egészségügyi problémák, többek között a csecsemőkori szájpenész. Mint minden aggódó szülő nekem is nagyon nehezemre esett sírás közepette kezelni a gyereket. Jelenleg rózsamézzel vagy boraxal kezelik a szájpenészt, aminek utánaolvasva kiderült számomra, hogy mellékhatásai is lehetnek. Kutató lévén utánanéztem mi okozza ezt a szájpenészt, kiderült, hogy a candida albicans nevű gomba, amit én egyébként évek óta tanulmányozok. Arra gondoltam jó lenne találni valamit, ami úgy öli meg a gombát, hogy nem fáj a gyereknek, nem természetellenes. Itt jött szóba a fényterápiás kezelés. Utána olvastam a nemzetközi szakirodalomban és kiderült, hogy nagyon sokan foglalkoznak a gombák fény általi kiirtásával. Rájöttem, hogy ez a technológia már létezik, csak még senki nem alkalmazta csecsemőkön.

A fényterápiás kísérlet elvégzése után jött az ötlet, ha én ezt beletenném egy cumiba, akkor az hatásos lenne-e. Összetörtem a kisfiam cumiját és ezt a ledet, az áramforrást hozzáerősítettem a cumihoz, amit ugyanúgy ráhelyeztem a petricsészére. Ez egy három napos kísérlet volt és működött. Utána odaadtam a kisfiamnak ezt a cumit, amitől egy nap után eltűnt a szájpenésze.

Dr. Tálas László - Babypurp
Dr. Tálas László Babypurp találmánya

A szabadalmaztatás ötlete már az első pillanatban felmerült?

Onnan indult az egész folyamat, hogy a kisfiamnak szerettem volna segíteni, ekkor még nem volt szó a szabadalomról. Feleségem dobta fel az ötletet, hogy tök jó lenne, ha ez az eszköz más gyerekeken is segíthetne. nagyon sok csecsemő szenved a szájpenésztől és a sok kutatás során rájöttem arra is, hogy nagyon sok mindenre használható az eszköz, amire még nem használják.

“Az én célom elsősorban az, hogy másokon tudjak segíteni.”

Kerestem egy szakembert arra, hogy megnézzük, ezt valaki már kitalálta-e. Tőle megtudtam, hogy amit szeretnék kérni, azaz az újdonságkutatás a szabadalmi eljárás első lépése. Innen indult az egész, és kiderült, hogy ilyen cumiba rejtett fényterápiás eszköz még nincs. A hasonló eszközökhöz képest megnézték, hogy az én eszközömnek milyen újdonság értéke van. A szakember ajánlására nem magát a cumit szabadalmaztattam, hanem az alkalmazott metodikát.

A második lépés a szabadalmi mintaoltalom benyújtása volt a Magyar Szabadalmi Hivatalnak, ami kérdés nélkül elfogadta. Ők is ugyanúgy elvégzik az újdonságkutatást, de valószínűleg náluk is ugyanaz lesz az eredmény. A szabadalmi védjegy már az én nevem alatt van, ami azt jelenti, hogy a következő egy évben az eszközöm világszabadalmat élvez. Egy év után kell eldöntenem, hogy mely országokban szeretném a szabadalmazás díját kifizetni.

Hogyan gyógyítja a Babypurp a szájpenészt? Teljesen biztonságos a gyerekek számára?

A Babyurp a teljes fényspektrum egy olyan hullámhosszát használja, ami a gombákra és baktériumokra nézve fertőtlenítő hatással bír. A szájban lévő káros baktériumok és gombák, mint például a szájpenészt okozó candida albicans ettől a fénytől meghalnak, nem tudnak tőle tovább szaporodni. Ezzel a módszerrel teljesen természetesen tudjuk a gyerek száját fertőtleníteni. Nagyon fontos, hogy látható fényspektrumot használtam, mert mint tudjuk az ultraibolya fény (UV fény) az emberi testet is károsítaná.

A ledet a cumi házába helyeztem, a szopóka, amit a gyerek a szájába vesz, pedig fénytovábbító eszközként funkcionál. Ami elektromosságot szolgáltat az a műanyagházban teljesen védett helyen van, a gyerek nem tud ráharapni. A cumi egyébként egy speciális 3D nyomtatással készült, és mivel a saját gyerekemre terveztem, így még inkább odafigyeltem mindenre, ami veszélyeztethet egy kisbabát.

A Babypurp felválthatja a sima cumikat is? Használhatja a gyerek állandó jelleggel?

Erre vonatkozóan még nem végeztem kísérletet, de mivel ki-be lehet kapcsolni, így elméletben egész nap használható. Amikor a szülő úgy érzi szükség van a kezelésre, akkor bekapcsolja a világítást. Talán azért sem célszerű állandóan ezt használni, mert drágább is lesz, ha forgalomba kerül, mint egy sima cumi, viszont annál hosszabb lesz az élettartama is. Megvásárolni a cumit egyelőre még nem lehet, első a biztonság,így most azon dolgozom, hogy az eszköz megfeleljen az európai uniós szabványoknak és elindulhasson a tömeggyártása.

Beszélnél kicsit még arról, hogy működik a fényterápia? A gyógyszeres kezelést is akár kiválthatja?

Az UV fény is fertőtlenítő hatású, ami úgy működik, hogy megöli a baktériumok és a gombák DNS-ét, azonban az emberét is. Ez az oka annak, hogy ezt emberre nem alkalmazzuk, és ezért sem ajánlott sokat a napon tartózkodni, ha nagy az UV sugárzás. A Babypurpnél használt fényterápia ezzel szemben a látható fénynek olyan hullámhosszát használja, amely az emberi DNS-hez nem fér hozzá, de a baktériumok és a gombák DNS-ére olyan hatással van, mint az UV, csak nem olyan gyorsan. Gyakorlatilag semmi mást nem csináltunk, csak a napfényből a számunkra legkedvezőbb spektrumot kiválasztottuk, ami a gombákat és a baktériumokat megöli, és ezt célzottan, adott erősséggel vittük be a szájba.

Milyen egyéb más ötletek vannak a tarsolyodban?

“Az álmom, hogy a fényterápiát a gégerák gyógyítására tudjam használni (mivel nagypapám abban halt meg, ez számomra nagyon motiváló)”

De az ötlet, hogy a fényterápiát más területen is alkalmazzuk onnan jött, hogy a candida albicans nemcsak a csecsemőknél okoz nehézségeket, hanem például a nőknél is a hüvelyi fertőzés egyik komoly résztvevője. Innen jött a hüvelykúp ötlete, ami szintén fénnyel fertőtlenít, természetes és gyorsan jó eredményeket tud produkálni. A fényterápia ugyanis serkenti a fertőzésre használt gyógyszerek hatását.

A harmadik eszköz, amelyet kifejlesztettem egy olyan problémát orvosol, amivel az egyetemi éveim alatt segédápolóként találkoztam a debreceni klinikákon. Az állandó katéterek fertőtlenítése, tisztántartása elég nagy gondot okozott. A katéter, mint idegen eszköz a testben fertőzésforrás lehet, mivel a baktériumok és gombák képesek rajta megtelepedni, ezáltal jobban szaporodni. így ezt is fertőtleníteni kell. Felmerült bennem a kérdés, hogyan tudnám úgy ezeket a katétereket fertőtleníteni, hogy nem kell kivenni a betegből. Innen jön a katéterfertőtlenítő eszközöm ötlete, ami azon alapul, hogy egy vékony fénykábelt bevezetve a katéterbe (és a babypurp fényterápiáját használva) tudnánk szintén természetesen és mellékhatások nélkül fertőtlenítetni.

Mit üzensz a jövő generációjának?

Úgy gondolom, hogy ha a mai világban megvan valakinek a megfelelő motivációja, az már meg tudja találni azokat a csatornákat, amin keresztül véghezviheti, amit szeretne. A felgyorsult világ rengeteg lehetőséget adott a kezünkbe.  A kérdés ma már csak az, hogy megvan-e a belső „ hajtóerőm” ahhoz, hogy végigvigyem. Az én hajtóerőm, hogy segíthessek a gyerekeken, hogy az eszközeim rászorulókat gyógyíthassanak még akkor is, amikor én már nem leszek.  A kedvenc idézetemmel búcsúznék, remélem a következő generációnak is olyan motiváló lesz, mint nekem:

„Ha bárki meg tudja csinálni, akkor én is meg tudom! De ha senki nem tudja megcsinálni, akkor nekem kell!” – Dr. Tálas László

Az interjút készítette: Gódány Nikolett

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here