„Az én célom elsősorban az, hogy másokon tudjak segíteni” – Interjú Dr. Tálas László mikrobiológussal, a Babypurp feltalálójával

Megosztás

Dr. Tálas László, mikrobiológus találmánya a magyar szabadalmak sorát gyarapítja. Egy olyan eszközről van szó, ami remélhetőleg számos csecsemőnek nyújt segítséget a szájpenész okozta panaszok gyógyításában. A technika ugyan nem új, de az alkalmazása eddig ezen a területen még nem valósult meg. A Babypurpről és szabadalmáról, a fényterápiáról és további ötletekről beszélgettem a Debreceni Egyetem tudományos munkatársával. 

Mesélnél kicsit magadról? Mivel foglalkozol?

Fő irányvonalam a mikrobiológia, a gombáknak mikroszkópon keresztül vizsgálata, specializációm pedig a time-lapse videómikroszkópia. Ezt a mechanikát használtam a Babypurp kifejlesztésénél is.  Ezzel a technikával megfigyelhetjük a gombák növekedését és azt, hogyan reagálnak bizonyos dolgokra, például gyógyszerekre, fényterápiára. Ezzel percre pontosan meg tudjuk mondani, hogy egy adott gyógyszer, vagy a fényterápiás mechanizmus mikor és hogyan hat a gombára.

Hogyan jött létre a Babypurp, azaz a világító cumi? Honnan jött az ötlet, hogy ezt a fénytárápiát a csecsemőknél gyakori szájpenész esetében is lehetne alkalmazni?

2019-ben megszületett a kisfiam, aminek nagyon-nagyon örültem, de rá két hónapra jöttek az egészségügyi problémák, többek között a csecsemőkori szájpenész. Mint minden aggódó szülő nekem is nagyon nehezemre esett sírás közepette kezelni a gyereket. Jelenleg rózsamézzel vagy boraxal kezelik a szájpenészt, aminek utánaolvasva kiderült számomra, hogy mellékhatásai is lehetnek. Kutató lévén utánanéztem mi okozza ezt a szájpenészt, kiderült, hogy a candida albicans nevű gomba, amit én egyébként évek óta tanulmányozok.

Arra gondoltam jó lenne találni valamit, ami úgy öli meg a gombát, hogy nem fáj a gyereknek, nem természetellenes. Itt jött szóba a fényterápiás kezelés. Utána olvastam a nemzetközi szakirodalomban és kiderült, hogy nagyon sokan foglalkoznak a gombák fény általi kiirtásával. Rájöttem, hogy ez a technológia már létezik, csak még senki nem alkalmazta csecsemőkön.

A fényterápiás kísérlet elvégzése után jött az ötlet, ha én ezt beletenném egy cumiba, akkor az hatásos lenne-e. Összetörtem a kisfiam cumiját és ezt a ledet, az áramforrást hozzáerősítettem a cumihoz, amit ugyanúgy ráhelyeztem a petricsészére. Ez egy három napos kísérlet volt és működött. Utána odaadtam a kisfiamnak ezt a cumit, amitől egy nap után eltűnt a szájpenésze – meséli Dr. Tálasz László.

Babypurp-Tálasi László
Dr. Tálas László Babypurp találmánya

A szabadalmaztatás ötlete már az első pillanatban felmerült?

Onnan indult az egész folyamat, hogy a kisfiamnak szerettem volna segíteni, ekkor még nem volt szó a szabadalomról. Feleségem dobta fel az ötletet, hogy tök jó lenne, ha ez az eszköz más gyerekeken is segíthetne. nagyon sok csecsemő szenved a szájpenésztől és a sok kutatás során rájöttem arra is, hogy nagyon sok mindenre használható az eszköz, amire még nem használják.

“Az én célom elsősorban az, hogy másokon tudjak segíteni.” – Dr. Tálas László

Kerestem egy szakembert arra, hogy megnézzük, ezt valaki már kitalálta-e. Tőle megtudtam, hogy amit szeretnék kérni, azaz az újdonságkutatás a szabadalmi eljárás első lépése. Innen indult az egész, és kiderült, hogy ilyen cumiba rejtett fényterápiás eszköz még nincs. A hasonló eszközökhöz képest megnézték, hogy az én eszközömnek milyen újdonság értéke van. A szakember ajánlására nem magát a cumit szabadalmaztattam, hanem az alkalmazott metodikát.

A második lépés a szabadalmi mintaoltalom benyújtása volt a Magyar Szabadalmi Hivatalnak, ami kérdés nélkül elfogadta. Ők is ugyanúgy elvégzik az újdonságkutatást, de valószínűleg náluk is ugyanaz lesz az eredmény. A szabadalmi védjegy már az én nevem alatt van, ami azt jelenti, hogy a következő egy évben az eszközöm világszabadalmat élvez. Egy év után kell eldöntenem, hogy mely országokban szeretném a szabadalmazás díját kifizetni.

Hogyan gyógyítja a Babypurp a szájpenészt? Teljesen biztonságos a gyerekek számára?

A Babyurp a teljes fényspektrum egy olyan hullámhosszát használja, ami a gombákra és baktériumokra nézve fertőtlenítő hatással bír. A szájban lévő káros baktériumok és gombák, mint például a szájpenészt okozó candida albicans ettől a fénytől meghalnak, nem tudnak tőle tovább szaporodni. Ezzel a módszerrel teljesen természetesen tudjuk a gyerek száját fertőtleníteni. Nagyon fontos, hogy látható fényspektrumot használtam, mert mint tudjuk az ultraibolya fény (UV fény) az emberi testet is károsítaná – fejti ki Dr. Tálas László.

A ledet a cumi házába helyeztem, a szopóka, amit a gyerek a szájába vesz, pedig fénytovábbító eszközként funkcionál. Ami elektromosságot szolgáltat az a műanyagházban teljesen védett helyen van, a gyerek nem tud ráharapni. A cumi egyébként egy speciális 3D nyomtatással készült, és mivel a saját gyerekemre terveztem, így még inkább odafigyeltem mindenre, ami veszélyeztethet egy kisbabát.

A Babypurp felválthatja a sima cumikat is? Használhatja a gyerek állandó jelleggel?

Erre vonatkozóan még nem végeztem kísérletet, de mivel ki-be lehet kapcsolni, így elméletben egész nap használható. Amikor a szülő úgy érzi szükség van a kezelésre, akkor bekapcsolja a világítást. Talán azért sem célszerű állandóan ezt használni, mert drágább is lesz, ha forgalomba kerül, mint egy sima cumi, viszont annál hosszabb lesz az élettartama is. Megvásárolni a cumit egyelőre még nem lehet, első a biztonság,így most azon dolgozom, hogy az eszköz megfeleljen az európai uniós szabványoknak és elindulhasson a tömeggyártása.

Beszélnél kicsit még arról, hogy működik a fényterápia? A gyógyszeres kezelést is akár kiválthatja?

Az UV fény is fertőtlenítő hatású, ami úgy működik, hogy megöli a baktériumok és a gombák DNS-ét, azonban az emberét is. Ez az oka annak, hogy ezt emberre nem alkalmazzuk, és ezért sem ajánlott sokat a napon tartózkodni, ha nagy az UV sugárzás. A Babypurpnél használt fényterápia ezzel szemben a látható fénynek olyan hullámhosszát használja, amely az emberi DNS-hez nem fér hozzá, de a baktériumok és a gombák DNS-ére olyan hatással van, mint az UV, csak nem olyan gyorsan. Gyakorlatilag semmi mást nem csináltunk, csak a napfényből a számunkra legkedvezőbb spektrumot kiválasztottuk, ami a gombákat és a baktériumokat megöli, és ezt célzottan, adott erősséggel vittük be a szájba.

Milyen egyéb más ötletek vannak a tarsolyodban?

“Az álmom, hogy a fényterápiát a gégerák gyógyítására tudjam használni (mivel nagypapám abban halt meg, ez számomra nagyon motiváló)” – Dr. Tálas László

De az ötlet, hogy a fényterápiát más területen is alkalmazzuk onnan jött, hogy a candida albicans nemcsak a csecsemőknél okoz nehézségeket, hanem például a nőknél is a hüvelyi fertőzés egyik komoly résztvevője. Innen jött a hüvelykúp ötlete, ami szintén fénnyel fertőtlenít, természetes és gyorsan jó eredményeket tud produkálni. A fényterápia ugyanis serkenti a fertőzésre használt gyógyszerek hatását.

A harmadik eszköz, amelyet kifejlesztettem egy olyan problémát orvosol, amivel az egyetemi éveim alatt segédápolóként találkoztam a debreceni klinikákon. Az állandó katéterek fertőtlenítése, tisztántartása elég nagy gondot okozott. A katéter, mint idegen eszköz a testben fertőzésforrás lehet, mivel a baktériumok és gombák képesek rajta megtelepedni, ezáltal jobban szaporodni. így ezt is fertőtleníteni kell. Felmerült bennem a kérdés, hogyan tudnám úgy ezeket a katétereket fertőtleníteni, hogy nem kell kivenni a betegből. Innen jön a katéterfertőtlenítő eszközöm ötlete, ami azon alapul, hogy egy vékony fénykábelt bevezetve a katéterbe (és a babypurp fényterápiáját használva) tudnánk szintén természetesen és mellékhatások nélkül fertőtleníteni.

Mit üzensz a jövő generációjának?

Úgy gondolom, hogy ha a mai világban megvan valakinek a megfelelő motivációja, az már meg tudja találni azokat a csatornákat, amin keresztül véghezviheti, amit szeretne. A felgyorsult világ rengeteg lehetőséget adott a kezünkbe.  A kérdés ma már csak az, hogy megvan-e a belső „ hajtóerőm” ahhoz, hogy végigvigyem. Az én hajtóerőm, hogy segíthessek a gyerekeken, hogy az eszközeim rászorulókat gyógyíthassanak még akkor is, amikor én már nem leszek.  A kedvenc idézetemmel búcsúznék, remélem a következő generációnak is olyan motiváló lesz, mint nekem:

„Ha bárki meg tudja csinálni, akkor én is meg tudom! De ha senki nem tudja megcsinálni, akkor nekem kell!” – Dr. Tálas László

Az interjút készítette: Gódány Nikoletta

Dr. Tálas László Babypurp találmánya mondhatni hiánypótló, hiszen elviselhetővé teszi a csecsemők számára a szájpenész okozta kellemetlen időszakot azzal, hogy lecsökkenti a gyógyulási időt és kellemesebb megoldást is nyújt a problémára a megszokott alkalmazások helyett.

A blogon rengeteg érdekes tartalmat találhatsz, ezért érdemes böngészni a cikkek között. Ajánljuk olvasásra Benkő Vilmos közgazdász, üzletemberrel készített interjúnkat, amiben sok motiváló gondolatot találhatsz. Még több tartalomért kövesd Facebook és Instagram oldalunkat is!

Adód 1%-nak felajánlásával hozzájárulhatsz ahhoz, hogy továbbra is biztosítani tudjuk a megfelelő körülményeket a tehetséges fiatalok fejlődéséhez. A részletekért látogass el honlapunkra.

Adó1 százalék - felajánlás

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink