“A jó pap is holtig tanul” – Interjú Édesapámmal – Szabó Laura

Megosztás

Miért az édesapámra esett a választásom? Az interjú elkészítése előtt azon gondolkodtam, hogy ki az, aki számomra egy sikeres ember. Vajon az, aki a karrierjében jelentős eredményeket ért el? Vagy az az ember, akinek kiegyensúlyozott családi élete van? Esetleg aki a hobbijának él és teljesít kiemelkedően? Arra jöttem rá, hogy a “sikeres ember” jelző odaítélése teljesen szubjektív.

Van olyan, aki az édesanyját tartja a legsikeresebb embernek, már csak azért is, mert őt a világra hozta; akad, aki a new, york-i tőzsde leggazdagabb részvényesét tartja, vagy esetleg városom szülöttét, Hosszú Katinkát, a híres úszónőt.

Az én sikeres emberem egyértelműen dr. Szabó István Győző, az Édesapám. (Igen nagybetűvel az elején!) Így a következő interjút vele készítettem el.

Ez tudom, hogy viccesen hangzik Apa, de mondj valamit a fiatalkorodról, amit már ezerszer hallottam, de úgy gondolod, hogy fontos!

Sükösdön születtem 1955. augusztus 19-én. 14 évesen kerültem Pestre egy műszaki szakközépiskolába. Bent laktam a belvárosban. A kollégiumi évek során megismerve Budapestet, megtanultam együtt élni másokkal és a többi ember igényeihez alkalmazkodni. Ennek életem során nagyon nagy hasznát vettem, ugyanis egyedül dolgozni egy-egy nagyobb munkán lehetetlen.

Mi volt az első szakmád? Miért pont ezt választottad?

Édesanyám gyermekkoromban orvosnak szánt. Én már akkor is azt gondoltam, hogy nagyon nemes hivatás, de egyszerűen nem nekem találták ki. Egyik rokonom rendőrtisztként dolgozott. Az ő alakja a mai napig úgy él bennem, ahogyan akkor kisgyermekként láttam.

“Látom magam előtt az elegáns és értelmes férfit, akiben jövőbeli álmaim megtestesülését véltem felfedezni. Így hát felvételiztem a Rendőrtiszti Főiskolára, ahová felvételt is nyertem. A főiskola elvégzése után Kecskemét megyei jogú városban kezdtem el nyomozóként tevékenykedni.” – avatott be a részletekbe édesapám.

Mi ösztönzött arra, hogy egy biztos egzisztenciát és közmegbecsülést jelentő szakma mellett is tanulj egy újabbat?

Ezt a kérdést én magam sem tudom. Egy sokszor emlegetett mondást szeretnék idézni: “Jó pap holtig tanul.” Úgy gondolom, hogy az ember élete úgy szép, ha az változatos és új kihívásokkal teli. Így hát felnőtt fejjel felvételiztem a Szegedi Tudományegyetemre, hogy jogi diplomát szerezzek. A diplomám megszerzésekor már nem Kecskeméten, hanem Baján éltem a családommal. Itt kezdtem el jogi pályafutásomat, mint ügyvéd.

Szereted-e Baját? Mi szerinted a legkülönlegesebb lakóhelyünkben?

Mivel az interjú olvasói valószínűleg nem ismerik városkánkat, így először mondanék elöljáróban pár szót róla. Baja egy csöndes kisváros nem messze a szerb határtól. Régebben mezőváros volt, így nem meglepő, hogy ma is viszonylag sokan dolgoznak ebben a szektorban. Újabban számos fejlesztés indult el a városban, ezen projektek hatására még jobban fel fog virágozni a tervek szerint. Szeretek itt élni, bár tudom, hogy neked vannak terveid máshol is, például Budapesten, de én itt kívánok lakni továbbra is. Bár hozzáteszem nagyon szívesen meglátogatlak, mert a Vörösmarty téri sült kacsától még én sem főzök jobbat. Bajában talán a főtér a legszebb, a város egyik folyója, a Sugovica, a főtér mellett folyik el közvetlenül, így az ide látogatók festői panorámában gyönyörködhetnek.

Szerinted mi tesz egy embert sikeressé? Magadat sikeres embernek tartod-e?

Erről az a véleményem, hogy aki boldog és elégedett az életével, az mindenki más véleményétől függetlenül sikeres. Hogy én sikeres vagyok-e? Szerintem igen. Hiszen elég ha rád nézek és látom, hogy az elmúlt 16 évem nem telt el eredménytelenül, hiszen van egy majdnem felnőtt lányom. Ügyvédként a karrieremmel is elégedett vagyok.

Egyre több ügyet bíznak rám, amelyek megoldása számomra örömet okoz és mindig új izgalmakat, hiszen minden eset egy kicsikét más, a jogszabályok pedig folyamatosan változnak, így már az, hogy az ember tájékozott legyen, az egy sikerrel ér fel.

Ügyvéd
Szabó Laura édesapja ügyvédként dolgozik.

Mi az, ami számodra kihívást jelent a szakmádban?

A már korábban is említett változatosság, hogy mindig ismernem kell a legaktuálisabb rendelkezéseket, minden lehetőséget, amely az ügyet előrelendítheti, a legújabb családtámogatástól, egészen a gazdasági erőviszonyok változásáig. Ezek szerintem nem egyszerű dolgok, főleg, hogy számos internetes szoftvert is használnunk kell ahhoz, hogy mindig a lehető legtöbbet tudjuk nyújtani az ügyfeleknek

Végül nézzük, hogy az én drága édesapám ajánlaná-e másoknak is ezt a pályát.

Azoknak az embereknek, akik jó problémamegoldó képességgel rendelkeznek, szeretnek másokon segíteni, azoknak mindenképpen. Végignézve a vállalatok listáját, szinte minden nagyobb vállalat alkalmaz legalább egy jogi tanácsadót. Ezzel a szakmával számtalan különböző lehetőség közül lehet választani.

Remélem, hogyha végignézzük Édesapám eddigi iskoláit, valamint munkahelyeit, akkor rájövünk arra, hogy tanulni mindig érdemes, hiszen ez lehet a siker kulcsa. Akkor is, ha felnőttek vagyunk, akkor is, ha gyerekek. Én is igyekszem Édesapám példáját követni és minél jobban teljesíteni az élet különböző területein.

Köszönjük szépen, hogy végig olvastad ezt a cikket! Reméljük, hogy sok ember számára tudtunk hasznos információkat szolgáltatni, amivel könnyebben jön a motiváció is a kemény munkához! Hasonló jellegű cikk több is található a JÉG Blog oldalán. Ehhez tudjuk ajánlani az egyik önfejlesztéshez kapcsolódó – “Ne keresd a szenvedélyed, döntsd el mi legyen az!” – cikkünket. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink