“Higgyetek abban, amit csináltok!” – Interjú Mészáros Andreával

Megosztás

Mészáros Andrea, a Kék Madár alapítvány egyik alapító tagja és a szekszárdi Ízlelő család barát étterem üzletvezetője. Vele készítettem interjút az elmúlt időszakban. Hogy miért került erre sor? Máris elmondom.

A Jövőt Építők Generációja Egyesület minden félévben felvételit hirdet, amikor is a fiatal tehetségek csatlakozhatnak közösségünkhöz. A felvételi keretén belül megálmodott bevonó program alatt a friss bevonós tagoknak számos kihívást és feladatot kell teljesíteni, hogy a program végén teljes értékű JÉG-taggá válhassanak. Az egyik feladat úgy szól, hogy készítsünk interjút egy általunk sikeresnek tartott személlyel az én választásom pedig Mészáros Andreára esett.

Így találtam magam abban a szerencsés helyzetben, hogy interjút készíthettem vele. Andreánál mindenki segítségre talál. Hallottam a fogyatékkal élők foglalkoztatásának nehézségeiről és kaptam tanácsot a sikeressé válással kapcsolatban is. Nézzük is a kérdéseket!

Első kérdésként azt terveztem, hogy megkérdezem mit jelent Mészáros Andrea számára a siker.

Elsősorban asszociációim vannak, mint például a jó értelemben vett megszállottság és nagyon sok kitartás.

Mi volt a gyerekkori álmod?

Táncos akartam lenni, 18-20 éves koromig táncoltam, itt tanultam meg keményen dolgozni.

Hogyan kezdted a karriered?

A barátaimmal haza akartuk hozni azt, amit külföldi tanulmányaink során láttunk. Egy idős pedagógus segítségével végül 1997-ben megszületett a Kék Madár alapítvány. 2000-ig hiába pályáztunk állami támogatásra ez referenciák nélkül nehéz volt, viszont hittünk abban, hogy sikerül.

Miről szól a Kék Madár alapítvány?

“A Kék Madár Alapítvány 1997-ben alakult. Alapítója egy idős pedagógus volt, aki támogatásra érdemesnek ítélte a későbbi kuratóriumi tagok szociális és gyermekvédelmi tárgyú ötleteit. 2001-től kiemelkedően közhasznú, 2011-től közhasznú szervezetként végzik munkájukat.”

“A küldetésük között szerepel a munkaerő-piacról kiszorultak életminőségének javítása szükségleteikre építő szolgáltatásokkal, és a családok tehermentesítése gyermekeik napközbeni ellátásával. A Kék Madár Alapítvány speciális munkaerő-piaci szolgáltatásokkal segíti a fogyatékos embereket Szekszárdon és körzetében – hogy azzá válhassanak, akivé szeretnének: a társadalom megbecsült, hasznos tagjaivá.”

Ezt a néhány soros információt az alapítvány hivatalos honlapjáról kölcsönöztük, mert fontosnak tartottuk, hogy itt is bemutassuk csodálatos tevékenységüket. A honlapjukon még számos hasznos információ megtalálható, így azt a cikk elolvasása után mindenképpen ajánlatos felkeresni. Folytassuk tehát az interjút.

Mik a legfontosabb képességek, amelyek szükségesek a sikeressé váláshoz?

Kitartás, kreativitás, rugalmasság és empátia. Talán ezek, illetve nagyon fontos hogy motiválni tudd az embereket. Ez mindig egy blöff, sosem lehetünk biztosak abban, hogy jó úton járunk, de el kell hitetnünk az emberekkel, hogy tudjuk mit csinálunk.

Mi inspirálta az Ízlelő létrehozására?

Az uniós források jobb felhasználásának érdekében szerettünk volna egy helyet ahonnan saját bevételünk lehet, illetve szempont volt a fogyatékkal élők megfelelő foglalkoztatása és integrálása a társadalomba. Innen már kézenfekvő ötlet volt egy étterem létrehozása.

Mi volt a legnagyobb kihívás vagy legnagyobb akadály?

Szerencsére nem volt nagy bukásunk, inkább sok kis akadállyal szembesültünk. A legnehezebb időszak a kezdeti sikertelen pályázatok. Illetve nehéz volt megtanulni egyenlően kezelni az ép és fogyatékkal élő dolgozókat – osztotta meg velem Mészáros Andrea.

Mit tanácsol a fiataloknak, hogyan szálljanak szembe a félelmeikkel?

Hogy legyenek céljaitok, higgyetek abban, amit csináltok. És legyetek kitartóak!

Célok
Mészáros Andrea arra biztat, hogy legyünk kitartóak a célokat illetően!

Mit üzen nekünk, a jövő generációjának?

Legyetek nyitottak és próbáljátok visszaszorítani a saját önzéseteket! – ezeket a tanácsokat adja interjúnk lezárásakor Mészáros Andrea a jövő generációja számára.

Köszönjük szépen, hogy időt szántál rá és végigolvastad ezt az interjút, illetve Mészáros Andreának is szeretnénk megköszönni, hogy rendelkezésünkre állt! Reméljük, hogy sok ember számára tudtunk motiváló információkat szolgáltatni, hiszen ebből a történetből is látható, hogy jót tenni és másokon segíteni legalább akkora siker, mint a személyes győzelem. Bízunk benne, hogy másokat is fontos cselekedetekre ösztönöz Mészáros Andrea és kollégái tevékenysége.

Hasonló jellegű cikk több is található a JÉG Blog oldalán. Ehhez tudjuk ajánlani az egyik interjúnkat melyet Kőszegi Tamással készítettünk és a következő linken találjátok. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink