“Proaktívnak kell lenni, menni kell és tanulni, egészen életünk végéig!” – Interjú Lévai Balázzsal

Megosztás

Lévai Balázsra, az Engame Akadémia alapító igazgatója. Vele készítettem interjút. De miért is volt erre szükség? A Jövőt Építők Generációja Egyesület minden félévben felvételit hirdet, amikor is a fiatal tehetségek csatlakozhatnak közösségünkhöz.

A felvételi keretén belül megálmodott bevonó program alatt a friss bevonós tagoknak számos kihívást és feladatot kell teljesíteni, hogy a program végén teljes értékű JÉG-taggá válhassanak. Az egyik feladat úgy szól, hogy készítsünk interjút egy általunk sikeresnek tartott személlyel az én választásom pedig Lévai Balázsra esett.

Ki az a Lévai Balázs?

Lévai Balázs sikerességét több elismerés is mutatja, hiszen 2014-ben bekerült a Forbes magazin “30 sikeres magyar 30 alatt” listájára, és beválasztották a Példakép Alapítvány sikeres fiatal vállalkozói közé is. Nagyra becsülöm, hogy fiataloknak segít céljaik elérésében. Volt szerencsém személyesen megismerkedni vele, és véleményem szerint egy követendő példa a jövő generációjának. Nézzük is a vele készített interjúmat!

Mi volt az álmod gyerekként?

Olyan konkrét álom nem jut eszembe, ami igazán meghatározó lett volna. Ha már viszont gyerekkor, visszatekintve nagy jelentősége van szerintem annak, hogy egy nagyon támogató közegben nőttem fel. Ez segített abban, hogy elhiggyem, ha valamit kitalálok, azt meg is tudom valósítani.

Mi segített abban, hogy egy olyan célt találj magadnak, amin teljes erőbedobással tudsz dolgozni?

Azt hiszem én előbb találtam meg az eszközt és csak később a célt. Az eszköz számomra maga a vállalkozás. Függetlenül attól, hogy mivel is foglalkozik a cég, amit építek, élvezem magát a folyamatot, ahogy álmokból, tervekből megszületik a valóság, majd idővel egyre jobban és hatékonyabban működik. A cél pedig, – amire később találtam rá – hogy segítsünk a fiataloknak megtalálni a helyüket a világban, és eljuttassuk őket a következő szintre, csak még tovább erősítette az elkötelezettségemet.

Fiatalság
Lévai Balázs számára az elsődleges szempont, hogy segítsen a fiataloknak!

Mi ad erőt a céljaid eléréséhez?

Úgy érzem, nagyon szerencsés vagyok, hiszen az Engame Akadémia vezetése során nap mint nap rengeteg pozitív visszacsatolás érkezik hozzám a diákjainktól, szüleiktől és nem utolsó sorban a csapatomtól is. Nem sok olyan iparág van szerintem ahol ennyire gyorsan és ennyire közvetlen formában kap az ember visszajelzést a munkájának az eredményéről. Így nem nehéz akár a nehezebb időszakokat is átvészelni, maximum 1-2 nap és jön valami olyan sikerélmény, ami újabb két hétnyi energiát ad az embernek.

Mi volt a legnehezebb döntés az életedben?

Azt hiszem az, amikor egyik legjobb barátommal, akivel együtt vezettük vállalkozásunkat úgy döntöttünk, hogy külön folytatjuk tovább az utunkat. Ez mindkettőnk számára nehéz döntés volt, de hiszek benne, hogy hosszú távon jó döntést hoztunk.

Te hogyan definiálnád a sikert?

Ez egy elég komplex kérdés, mást jelent céges és mást egyéni szinten. Az utóbbira válaszolok, a kérdés, ha jól értem arra vonatkozott inkább. Számomra az a siker, ha úgy tudok a társadalom számára értéket teremteni, hogy közben jól érzem magam és folyamatosan fejlődök. Amíg egyik elem sem sérül a háromból, addig nagy gond nem lehet.

Szerinted mik a legfontosabb tulajdonságok, melyekkel egy mai fiatalnak rendelkeznie kell, hogy sikeres legyen?

Szerintem a legfontosabb, hogy sose elégedjen meg azzal, hogy teljesítette a kötelezőt. Proaktívnak kell lenni, menni kell előre, kísérletezni és tanulni kell. Életünk végéig. És ez nem amolyan lózung, amit egyre többen mondogatnak. A világ nagyot változott az elmúlt évtizedekben, ma már nem lehet egy egyetemi diplomával nyugdíjig tartó biztos állást szerezni, aki ezt nem ismeri fel, az lemarad.

Végül nézzük, hogy milyen tanácsot adna Lévai Balázs egy fiatalnak, aki saját vállalkozást szeretne indítani a jövőben?

Vágjon bele minél hamarabb! Sokan túlzásba viszik a tervezgetést, a tökéleteset szeretnék megalkotni az első nap. A legfrissebb vállalkozásfejlesztési módszertanok (Lean methodology, Business Model Canvas) már mind azt hirdetik: tervezz, indulj el gyorsan és menet közben fejleszd tökéletesre a termékedet/szolgáltatásodat.

Köszönjük szépen, hogy időt szántál rá és végigolvastad ezt a cikket, illetve Lévai Balázsnak is szeretnénk megköszönni, hogy rendelkezésünkre állt! Reméljük, hogy sok ember számára tudtunk motiváló információkat szolgáltatni, amivel könnyebben jön az akarat és elhatározás a kemény munkához!

Hasonló jellegű cikk több is található a JÉG Blog oldalán. Ehhez tudjuk ajánlani az egyik interjúnkat melyet Néder Attilával készítettünk és a következő linken találjátok. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink