“A család mindig ott van az ember háta mögött” – Interjú Kész Zoltánnal

Megosztás

Kész Zoltán jelenleg Veszprém megye független országgyűlési képviselője, de megfordult már a tanári szakmában, öt angol tankönyv fűződik a nevéhez, és sportriporter volt több évig. Sikerességének kulcsa a céltudatosság, kitartás és pozitív hozzáállás. Mentalitását a fiatalok számára követendő példának tartom.

Közvetlen, mégis tiszteletre méltó személyiség, közvetlenségét mutatja, hogy már az interjú megbeszélésénél kérte, hogy tegezzem. A Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégiumban végzett 1993-ban, ahova én is járok jelenleg, így könnyedén elbeszélgettünk, mint öregdiák a mostanival.

Vajon mi Kész Zoltán számára a siker? Hogyan fogalmazná meg?

“A siker alapja maga az egyén és az alázat, de ez egy elég nehezen meghatározható fogalom. A siker egy teljesen szubjektív dolog, ugyanis lehet, hogy Te valakit sikeresnek látsz, de ő nem tartja magát annak. A siker attól válik sikerré, hogyha az az ember, aki megéli a teljesítményét, ő maga sikernek fogja fel.” – kezdte interjúnkat Kész Zoltán.

Mi a siker kulcsa?

A siker egyik fokmérője, hogy mennyire vagy céltudatos, mennyire vagy hajlandó sokat dolgozni azért, hogy a felállított céljaidat elérd.

Hogyan kezdted el, hogyan indult a karriered? Mi volt az első olyan dolog, ami beindította?

Egyáltalán mi az, hogy karrier? Úgy gondolom, hogy a karrier szó egy kis definiálásra szorul, ugyanis manapság már nem azt jelenti, mint régen. Anno beléptél egy munkahelyre, azon belül felállítottál egy karriert, aztán onnét mentél nyugdíjba.

Manapság már sokkal nagyobb a mobilizáció, akár karrierek között is. Középiskolás koromban kint voltam az Egyesült Államokban egy féléves ösztöndíjjal, ami egy óriási siker volt számomra. Ugyanez volt, amikor a középiskolába jelentkeztem, akkoriban hatalmas volt a túljelentkezés, hiszen akkor, ’88-ban indult a Kéttannyelvű.

“A felvételemet is elképesztő sikernek éltem meg. Mindkét esetben úgy indultam neki, hogy én ezt megpályázom és végigviszem, akármi lesz is. Mindig úgy végeztem a dolgaimat, hogy különböző célokat tűztem ki. A céljaim elérése érdekében számot vetettem, hogy mit kell értük megtennem, így akadtak természetesen olyan dolgok, amiket elhanyagoltam, mert úgy gondoltam, hogy azok a célom elérésében nem játszanak szerepet.” – mondta Kész Zoltán.

Karrierváltás
Kész Zoltán szerint manapság sokkal nagyobb a mobilizáció, több a karrierváltás!

Mik azok a dolgok, amiket elértél és igazán büszke vagy rájuk, amiktől sikeresnek mondhatod magad?

Az eddigi életem során nagyon sok mindent csináltam. Sokáig tanítottam, amit imádtam és a mai napig nagyon hiányzik az osztályterem légköre, a gyerekek; az, hogy előadásokat tarthassak.

Voltam sportriporter jó pár évig. Pesten dolgoztam külsősként egy hírügynökségnél hét vagy nyolc évig, valamint Veszprémben a Jam Rádiónak voltam a sportfőszerkesztője. A sport mindig is érdekelt, egy örök szerelem. Én NB1 ifiben fociztam, csak aztán abból a “karrierből” nem lett semmi, mert volt három bokatörésem, beszélni meg szerettem, így jutottam el a sportriporterkedéshez.

Ezen kívül tankönyveket írtam, öt angol tankönyv fűződik a nevemhez, mint társszerző. Ezt is óriási sikernek élem meg, hiszen látom, hogy még mindig évente öt-hatezer példány fogy belőlük. Sőt az egyiket most újra akkreditált tankönyvvé nyilvánították. A legújabb, a politika soha nem volt tudatos, mondhatni hirtelen felindulás volt az egész. Elegem lett abból, amit látok, és emiatt fogtam neki.

Milyen áldozatokat kellett ezekért meghoznod? Mi volt a legnagyobb kihívás az életedben?

Nem úgy fogom fel, hogy áldozatot kell hozni, az embernek egyszerűen csak alázattal kell tennie a dolgát. Kihívás mindig akad, minden karrierben ahol megfordultam, voltak. Én mindig sportolói szemmel álltam eléjük. Ez a feladat, meg kell csinálni, a problémán át kell lépni.

“Nagyon fontos a hit, hogy igenis mindent meg lehet csinálni csak hinni kell benne és nagyon sokat kell dolgozni, vonatkozzon ez bármire. Olyan nincs, hogy rutinból megcsinálsz dolgokat, főleg azért, mert a világ változik, alkalmazkodni és fejlődni kell. Például lehet, hogy amiket én tizenöt éve az iskolánk falai között tanítottam, ahogy tanítottam, ma már nem lenne releváns.” – mondta Kész Zoltán.

Szerinted, hogyan válhat egy fiatal sikeressé? Mik azok a képességek, értékek, amivel a fiatalnak rendelkeznie kell?

A legnagyobb érték a munkabírás. Fontos, hogy kitartó, szorgalmas legyél. Legyen a célod bármi, ha kitartó vagy és a cél érdekében mindent megteszel, ami szerinted etikailag, erkölcsileg elfogadható, elérheted azt.

Emellett a pozitivizmus, ugyanis rettentő sokat szembesültem az emberek negativitásával az elmúlt egy évben, mint OGY képviselő. Mindenki elmondta, mit miért nem lehet megcsinálni. Ez engem nem érdekel, én azért szeretnék dolgozni, mert tudom, hogy meg kell és meg tudom csinálni. Amerikában azt tanultam, hogy olyan nincs, hogy lehetetlen, valahogy mindent meg lehet csinálni.

Mik azok a meghatározó értékek amik szerint Te élsz? (gondolkodásmód, hozzáállás, értékrend, filozófia)

Maradjunk a politikánál kicsit, mert úgy gondolom, hogy ez a kérdés inkább a mostani életemre irányul. Vannak olyan értékek, amiket az ember nem akar feladni és ugyanúgy gondolja, mint tíz éve. Én is így vagyok ezzel, az én értékrendszeremben benne van a nyugatiasság, “pro-EU-ság”, a szabadversenyes-kapitalizmus és a szabad piac támogatása, amikből nem szeretnék alább adni.

“A szakmai dolgokon kívül nagyon fontos megemlíteni a sikerrel kapcsolatban a családot, ami mindig ott van az ember háta mögött és megfelelő támogatást nyújt. Óriási sikernek tartom, hogyha a gyerekemen látom, hogy sikeresebb, mint én. Például nagyszerű volt látni a múltkor, amikor a fiammal több, mint két és fél órát vitatkoztunk, hogy tizenöt évesen észérvekkel alátámasztotta az álláspontját és védte azt, amit ő jónak gondolt, ki mert állni az igazáért.” – zárta interjúnkat Kész Zoltán.

Köszönjük szépen, hogy végig olvastad ezt az interjút, illetve Kész Zoltánnak is szeretnénk megköszönni, hogy rendelkezésünkre állt! Reméljük, hogy sok ember számára tudtunk hasznos információkat szolgáltatni, amivel könnyebben jön a motiváció is a kemény munkához!

Hasonló jellegű cikk több is található a JÉG Blog oldalán. Ehhez tudjuk ajánlani az egyik önfejlesztéshez kapcsolódó – “Az önéletrajzírástól az állásinterjúig!” – cikkünket. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink