Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot?

Megosztás

Vizsgaidőszak,vizsgaidőszak,vizsgaidőszak. Ha végig gondolom, hogy melyik szót hallom a legtöbbet májusban és decemberben, akkor az előbb említett hármas jut eszembe. Igen, így, ebben a sorrendben. A vizsgaidőszak minden egyetemista életében egy kritikus pontot jelent. Hogyan készüljek rá? Mit kéne csinálnom, hogy jól tudjam abszolválni? Van erre módszer, vagy technika, ami megkönnyíti a dolgom? Nos, ha nem is tudjuk megmondani a “nagy igazságot”, néhány dolgot mindenképpen tudunk tanácsolni, ezeknek a betartásával sok időt és energiát spórolhatsz.

A vizsgaidőszak egyik legkritikusabb eleme az idő, így az időmenedzsmenttel foglalkoznod kell!

Hektikus mindennapok? Mérlegelj!

Ahhoz, hogy a tobzódó feladataidat priorizálni tudd, nyomon kell, hogy kövesd, mivel telik egy napod, heted. Szánj rá időt, jegyezd  fel, mivel, s mennyi időt foglalkoztál, majd csoportosítsd ezeket a tevékenységeket aszerint, hogy melyek voltak közülük kötelezőek (pl. evésre, fürdésre fordított időt), produktívak, vagy improduktívak.

Ezt követően tudsz összegezni, illetve új struktúrákat kialakítani. No de mit nevezünk produktívnak? Ha azt érzed, hogy saját idődhöz, energiádhoz mérten erőn  felül dolgoztál, s létrehoztál valamit, amihez  elégedettség  társul,  még ha verejtékekkel is járt, eredményes munkát végeztél.

Extra tipp: tarts tematikus napokat, s csoportosítsd a teendőket aszerint, hogy mely nap, illetve napszak szóljon tanulásról, sportról, önfejlesztésről, baráti találkozókról. Kezdésnek indítsd talán a hétvégékkel, hisz általában az ekkor rendelkezésre álló időt gyakran túlbecsüljük.

Párosíts, ne pazarolj!

Ez egy fontos tanács vizsgaidőszak alatt! Sokan állítjuk magunkról, hogy egyszerre többfelé tudjuk osztani a figyelmünket, azonban a hatékonyság érdekében érdemes megvizsgálni, mely teendőinket célszerű valóban összefűzni, s párhuzamosan végezni.

Fontos, hogy ne a teljes figyelmet igénylő feladatainkon akarjunk egyszerre túl lenni, sokkal inkább érdemes az „üres időket” kihasználni, s például utazás alatt is idegen nyelvű hanganyagokat, hangos könyveket, vagy a felmondott tételeket hallgatni. Gondold ki  ezeket is  előre, hisz kész tervekkel  könnyebben indul a nap, segítik a ráhangolódást, valamint megszűnhet az időprés és a nap végére bizonyosan elégedett leszel a teljesítményeddel.

Extra tipp: kapcsolj ki minden olyan értesítést az alkalmazásaidban, melyek csak a figyelmedet vonják el, így elkerülhető, hogy feleslegesen nyúlj a telefonodért.

vizsgaidőszak
Az időgazdálkodás a vizsgaidőszak egy kritikus eleme.

Tanulástechnika

Ahogy a mondás tartja:  ismétlés  a tudás anyja, de nem a könyv/jegyzet századszori átolvasásával

Pszichológiai tanulmányok szerint gyorsabban, és mélyebbre lehet információt elraktározni, ha az energiát nem jegyzetelésre fordítjuk, hanem az „aktív visszaidézésre”. Ez azt jelenti, hogy egy elolvasott fejezet után te próbálod meg előhívni az anyagot olyan módszerekkel, mint pl. tanulókártyák használata, saját összegzés írása, fürtábra készítése az adott témához. Így sokkal jobban megjegyzed az információt és nagyobb az esély arra, hogy a vizsgaidőszak után is tudni fogod.

Szintén tartós hatást lehet elérni, ha a tananyag végén lévő összefoglaló kérdésekre próbálsz meg válaszolni ismétlésképpen. Sőt, a „Cornell féle jegyzetelési módszer” kifejezetten arra épül, hogy az előadás alatt kérdéseket írj magadnak, amik segítségével rekonstruálni tudod az anyagot. *

Hagyd lélegezni az agyad!

Közismert koncepció, hogy hasznosabb egy témát rendszeresen, akár csak tíz percig gyakorolni/ismételni, mint órákon keresztül gyötörni, mert így végig fókuszált tudsz maradni. Szerencsére, ha nagy mennyiségeket kell egyszerre megtanulnod, akkor is van megoldás. Például a Pomodoro módszer, ami segít a koncentrálásban. Ez 5 perces szünetekkel megszakított 4×25 perces tanulási fázisokból áll, ami egy 20 perces szünet után újra ismételhető.

hogyan éld túl a vizsgaidőszakot
A vizsgaidőszak sikere múlhat a megfelelő tanulási módszer kiválasztásával!

Memóriafejlesztés

Figyelem vagy fegyelem? Mindkettő fontos!

A sikeres tanulásnak az egyik fő összetevője a figyelem. Lehet közhelynek hangzik, ám annál nehezebb megvalósítani, hogy kizárólag a tanulásra fókuszáljatok, lehetőleg ne terelje el senki és semmi a figyelmeteket. Törekedjetek arra, hogy lehetőségeitekhez mérten ingerszegény és nyugodt környezetet válasszatok.

A megfelelő koncentrációhoz nagyfokú fegyelmezettség is párosul, hiszen a tanulás hatékonyságán nagyon sokat ront egy-egy pótcselekvés, az információ memorizálásának folyamata túlzottan töredezetté válik hatásukra. Tudjuk, nehéz lesz, hiszen a mai világban sok inger éri az embert, ezért kiemelten fontos, hogy a tanulás idejére a telefonod is tartsd távol magadtól!

Tegyünk rendet a fejünkben!

Ahhoz, hogy akármilyen nehéz vizsgát is sikerrel tudjatok venni, tudatosan rendezett felkészülési anyagra van szükség. A rendszert mindenképp magadnak építsd fel, méghozzá olyan alapelv mentén, hogy azokat az elsajátítandó ismereteket rendezd egy tanulási blokkba, amelyikeket össze tudod kötni egymással, illetve egy általad kitalált tárggyal, jelenséggel.

Ha úgy érzed, hogy nagyon nehéz részhez érkeztél, fontos a meglévő tudásra támaszkodni. Mindig könnyebb az új információt elsajátítani, ha valamilyen eddigi ismerethez, élményhez kötitek őket.

Memóriafejlesztés
Minél könnyebben jegyzel meg dolgokat, annál egyszerűbb lesz a vizsgaidőszak!

Stresszkezelés

Eddzük ki magunkból a stresszt! Mint azt mind tudjuk, a diák élet nem épp stresszmentes.

Ezért is fontos, hogy különböző eszközökkel csökkentsük és kordában tartsuk a felgyülemlett feszültséget. Főképp a vizsgaidőszak alatt. Sokszor egy kiadós futással a szabadban vagy egy “mindent bele” súlyemeléssel többet teszünk a sikeres  felkészülésért, mint még 1 órányi jegyzetolvasgatással.

Furcsán hangzik, de nézzük a száraz tényeket: Egy kiadós futás közben rengeteg endorfin, dopamin és szerotonin szabadul fel, ezt az eufórikus állapotot nevezik “Runner’s high”-nak. Az utóbbi kettőt hívjuk “boldogság hormonnak”, melyből stressz  hatása alatt sokkal kevesebb képződik. Ha ezeket a hormonokat pótoljuk, sokkal könnyebben küzdhetünk majd meg a stresszes helyzetekkel.

Összegezve, egy kis testmozgás után újult erővel és alacsonyabb stressz-szinttel foghatunk neki egy sokkal hatékonyabb tanulásnak és még a beach body miatt sem kell aggódnunk.

Zene pihenéshez? Zene tanuláshoz!

Sokan használjuk a zenét relaxációra, de nem elegen. Sőt… Még tanulás közben is pozitív hatással lehet ránk egy kis háttérzene. Többek között Nick Perham és Harriet Currie kísérlete is rávilágított arra, hogy ha halkan hallgatunk szöveg nélküi lassabb, de mégis szívünkhöz közel álló zenét, az nem csak a stresszt csökkenti, de a tanulás hatásfokát és az energia-szintünket is növeli.

Ebben a témában személyes kedvencem a Jazz, mivel amellett hogy feltölt, még egy jó hangulatot is ad a tanuláshoz. Még egy tipp: Használjunk előre összeállított lejátszási listákat szeretett zenéinkből, hogy ne menjen el idő a zenék keresésével és ne essünk ki a “Flow”-ból. Nem baj ha minden tanulási szakaszban ugyanazokat a zenéket hallgatjuk, legalább a figyelmünk nem fog elkalandozni egy új dallam vagy szöveg hallatán. Ergo, ez a kettő az egyben megoldás a legjobb barátunkká is válhat egy nehezebb vizsgára való felkészüléskor. Nem csak hatásosabb lesz tőle a tanulás, de még élvezhetőbb is.

Stresszkezelés
A hatékony stresszkezelés a vizsgaidőszakot is könnyebbé teszi!

Motiváció boost

Találd meg saját motivációdat! (Mindig, ne csak vizsgaidőszak alatt!)

Készíts egy tesztet magadról. Válaszolj az alábbi kérdésekre. Légy nagyon őszinte, hiszen válaszaidat nem kell megmutatnod senkinek.

  • Milyen célt szeretnék elérni?
  • Miért szeretném ezt a célt elérni?
  • Milyen tulajdonságokra van hozzá szükségem?
  • Ismerek olyan embert, aki ezt a célt elérte?
  • Milyen tudásom van már a témában?
  • Mikorra szeretném elérni?
  • Milyen akadályokba ütközöm?
  • Hogyan tudok ezekre reagálni?
  • Mit fogok érezni a vizsgaidőszak sikeres teljesítése után?

Ha motivált szeretnél lenni, akkor először is, könnyen elérhető célokat tűzz magad elé, és csak azután kezdj neki a tanulnivalódnak. Például először határozd el, hogy rendet teszel a szobádban vagy főzöl egy fincsi kávét, ezek után sokkal több kedved lesz tanulni.

A tanulás megkezdéséig elégítsd ki szükségleteidet, mert éhesen vagy szomjasan szinte képtelenség koncentrálni. A leghatásosabb módszer, ha egy bizonyos idő vagy tantárgy után tartasz max. 15 perc szünetet. Ezáltal egy kicsit pihen az agyad és közben megjutalmazhatod magad, hogy így is növeld a motivációt.

Az eredményes tanulás alapja a rendszeresség

Törekedj arra, hogy mindig ugyanabban az időpontban tanulj, így az szokásoddá válik (mint pl. az ebédidő) és sokkal könnyebben fogsz hozzákezdeni. Ezeket a trükköket nemcsak a tanuláshoz lehet használni, hanem minden olyan feladathoz, amihez nincs kedved.

Motiváció
A motiváció könnyen átlendít a vizsgaidőszakon!

További tippek, hogy könnyebben neki tudj állni a feladataidnak

Az úgynevezett „Study Buddy”

Célszerű a vizsgaidőszakban bajtársakat is keresni magatok mellé, hiszen így segíthetitek, inspirálhatjátok egymást, vagy  akár  számon is kérhetitek a megtanultakat. Ezáltal kisebb a lemaradás esélye, hiszen, ha a barátod meg tudja csinálni, Te miért ne lennél rá képes? Akár össze is ülhettek tanulni, de ha mindkettőtöknek könnyeben megy a készülés a saját otthonából, akkor indítsatok egy videóhívást. Az a tény, hogy tanulni látod magad mellett a barátodat, s az egyéb telefonhasználatot is mellőzöd, nem csak ösztönzőleg hat, de növeli a koncentrációt.

Kijelölhettek időperiódusokat is, ami fixen tanulással telik, és a közte lévő időben pedig tarthattok közösen szünetet! A videóhívás révén, így  a szünet  nem  a különböző közösségi platformok görgetésével fog telni, ami a 10 perc helyett sokszor egy óra múlva végződik, hanem kitalálhattok olyan tevékenységeket, melyek feltölthetnek Titeket a következő tanulós etap-ra. Legyen ez egy beszélgetés, közös testmozgás, vagy egy gyors ebéd elkészítése közösen.

Ne engedj a kísértésnek!

A vizsga felé közeledve egyre inkább támogatott az ’ingerszegény életmód’ kialakítása. Persze, nem azt mondjuk, hogy mondj le minden földi jóról, de érdemes lehet felfüggeszteni a telefonozást, a kedvenc sorozatod nézését és bármiféle olyan tevékenység folytatását a szünetekben, mely után nehezen ülsz vissza  a tanulásához.

Emellett érdemes lehet kerülni a túlságosan cukros édességeket és gyorskajákat, mert ezek csak rövid ideig pörgetnek fel, majd ahogy csökken a vércukorszint, már csak álmosítanak, hiszen tested a sok energiáját a kalóriadús étel megemésztésére fogja fordítani. A sok szénhidrát helyett praktikus gyümölcsöket és könnyű, fehérjében gazdag ételeket fogyasztani, ezek adhatnak inkább tartós energiát.

Köszönjük szépen, hogy végig olvastad! Reméljük, hogy sok ember számára tudtunk hasznos tippeket szolgáltatni, amivel talán megkönnyítjük a vizsgaidőszakot! Ugye, hogy nem is olyan nehéz? Hasonló jellegű cikk több is található a JÉG Blog oldalán. Ehhez tudjuk ajánlani az egyik legsikeresebb önfejlesztéshez kapcsolódó – “Összegyűjtöttünk 7 fura kérdést, ami segít megtalálni az életcélodat!” – cikkünket. Még több JÉG tartalomért kövesd be Facebook és Instagram oldalunkat!

Adód 1%-nak felajánlásával hozzájárulhatsz ahhoz, hogy továbbra is biztosítani tudjuk a megfelelő körülményeket a tehetséges fiatalok fejlődéséhez. A részletekért látogass el honlapunkra.

Adó1 százalék - felajánlás

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink