“A legfontosabb az optimizmus és önbizalom!” – Interjú Gyulai Tiborral

Megosztás

Az interjú készült Gyulai Tiborral, a KLS 2000 Kft. ügyvezetőjével, az interjút készítette Pákozdi László, a gépgyártással foglalkozó Pak Machine Kft. tulajdonosa és JÉG Alumni.

A KLS 2000 Kft. 1995-ben alakult, ahol a fő területeiknek a gépépítés, automatizálás, 3D nyomtatás valamint a TM Robotok hazai forgalmazása számít. A következő néhány interjú kérdésen keresztül betekintést nyerhetünk Gyulai Tibor életébe.

Hogyan kezdte el a vállalkozását? Hogyan indult el? Hogyan változtak útközben a céljai?

“Alkalmazottként kezdtem, másodállásban egy “spontán, véletlen” program megírásával. Amiről nem is gondoltam, hogy pénzt kaphatok érte. Nem változtak a céljaim, amit elkezdtem az elején, azt az irányt vittem tovább.” – kezdte Gyulai Tibor

Amikor Ön elkezdett vállalkozni, mit gondolt magáról a vállalkozói létről? Mennyiben változott ez a kép azóta?

A 2000-es évek elején még enyhe negatív tartalmat hordozott a “vállalkozó” kifejezés. Jelenleg még most is sokakban negatív képet kelt, hogy “vállalkozó vagyok”. Félnek az emberek vállalkozni.

“Senkit nem lőttek le és vertek agyon, azért mert vállalkozó lett.” Saját magam nem tekintettem vállalkozónak, csak egy olyan alkalmazottnak, akinek egy főnök helyett sok jutott, mivel minden megrendelő a főnökünk. A mostani környezet számunkra optimizmusra ad okot és talán ez a legfontosabb egy vállalkozás számára, hogy fényesnek lássa saját jövőjét.

Mit gondol a magyar fiatal vállalkozók mostani helyzetéről? Miben tér el az Ön akkori helyzetétől?

A legnagyobb változás az internet, mely minden tekintetben jelen van az üzletmenetben. Indulásunkkor nehéz volt a fontos információkhoz hozzájutni, sok időt vett el a megfelelő beszállítók, alkatrészek felkutatása, dokumentumokhoz hozzáférés.

Kérem, mondjon 3 asszociációt a vállalkozás szóra!

A vállalkozás szó számomra egyet jelent a munkával, felelősséggel és nagyra vágyással. Nagyra vágyás pozitív értelemben. Mindig kell egy cél, hogy mennyivel szeretnél jobb lenni, honnan hova akarsz eljutni. Cél a folyamatos fejlődés.

Kérem, mondjon 3 asszociációt a siker szóra!

A siker az én szememben elismerést jelent a megrendelők részéről, folyamatos munkavégzést, újabb projekteket, fejlődést tudásban, valamint kapacitásban.

Van egy ötletem és egy célom, Ön szerint hogyan kezdjek neki a megvalósításnak, mi az első lépés?

Az első lépés a megfelelő partnerek, munkatársak megtalálása. Egyedül nehéz. Példa a Microsoft és Apple. Nem elég egy jó ötlet, kell valaki (egy manager), aki terel a helyes úton.

Mi a 3 legfontosabb képesség, amellyel egy fiatal vállalkozónak rendelkeznie kell/szükséges elsajátítania? Ön minek köszönheti a sikerét?

A legfontosabb képességek, amivel egy fiatal vállalkozónak rendelkeznie kell az optimizmus, alázat és talán a legfontosabb, az önbizalom – osztja meg a siker receptjét Gyulai Tibor.

Melyek a legnagyobb akadályok és kockázatok, amikkel szembe kell nézni egy vállalkozás megkezdésénél? Mi volt az Ön legnagyobb kihívása a vállalkozásában?

A megfelelő ajánlati ár megtalálása, mellyel még nyereséges a projekt, és megfelelő a megrendelőnek is. Visszacsatolásként hozzáfűzném, hogy mi a legelső lépés. Mindig mögötted kell, hogy legyen valaki, ha elakadsz, mindig tudjon rajtad “rúgni” egyet!

Igazából itt arra gondolok, hogy mindig tudj kihez fordulni, ha elakadsz. Tudni kell kérdezni, tudni kell, hol keresd a választ, hogy kitől kaphatsz választ a kérdésedre. Ha van egy feladat, amit meg kel oldanod, de nem tudod hogyan. Ehhez kell, hogy tudd, kihez fordulj!

Mi volt az Ön legnagyobb bukása? Hogyan állt fel belőle?

“Sok nehezebb projekten vagyunk túl, melyek keserű emlékűek, de ezekből tanulni kell, nem szabad ugyanazokat a hibákat elkövetni. Ezen túl nem szabad személyes sértésnek venni a kudarcot, és hátat fordítani az elégedetlen vevőnek, inkább törekedni kell a megbecsülés visszaállítására” – tanácsolja Gyulai Tibor.

“Igazából egyik melót sem érzem bukásnak. Voltak sikeresebbek és kevésbé sikeresek, de olyan sosem volt, hogy kitolták a kert végébe a gépet.”

Mikor találkozott először az automatizációval? Mit gondolt róla akkor?

Évtizedekkel ezelőtt. Még gyerekkoromban, a Delta című TV-műsorban láthattam automata berendezéseket. Elképzelni sem tudtam, hogy ezeket a berendezéseket milyen “csodaemberek” építhetik. Később az első munkahelyemen, még alkalmazottként ismerkedtem meg az automatizációval.

Mit gondol az automatizáció jelenlegi állásáról, és milyen irányba változhat?

Mai hír, hogy az Adidas teljesen robotizált üzemet épít az USA-ban. Az emberek egyre kevésbé szeretnének monoton, manuális munkát végezni. A termelő vállalatok egyre nehezebben találnak humán erőforrásokat. Emiatt véleményem szerint egyre több munkafolyamatot fogunk/kell automatizálni.

Senki nem akar munkásnak menni. A mai fiatalok nem akarnak elmenni egy gyárba. Sosem éreztük, hogy a gépeinkkel bárkitől is elvennénk a munkát. Mindig is olyan gépeket akartunk csinálni, úgy módosítani, hogy azok az embereknek legyenek jobbak. A gépeket az emberek miatt építjük/építettük.

Most is, ha építünk egy gépet, akkor nem azért próbáljuk ergonomikusra, használhatóra csinálni, mert akkor vissza kell járni (szervizelni, módosítani), hanem azért, hogy szeressék azt a gépet. Ha a gépkezelő szereti a gépét, akkor arra vigyázni fog, ő akarja majd elhárítani a problémát, nem a gép beszállítóját “rángatja”. Nagyon odafigyelünk az emberekre.

Jelenleg probléma a gyáraknak munkásokat találni. Az ember nem bírja a monoton munkát, nem erre van kitalálva. Az emberek többsége a monoton munka helyett keres magának valami mást. Elmegy pincérnek, szobafestőnek, feltalálja magát. A monoton munka nem az embereknek, hanem a gépeknek való.

Az automatizáció a munkaerőpiac átrendeződéséhez vezethet. Az emberek egyedi dolgokat fognak gyártani inkább, mint monoton munkát a gyárban. Vannak munkák, amiket nem kell automatizálni. Ilyen például egy Zsolnay porcelán.

Mit jelent Ön számára az automatizáció? Foglalja össze néhány sorban.

Segíteni az emberek munkáját, megszabadítani őket a nehezen elvégezhető, megterhelő vagy nagy stresszel járó munkától.

Milyen előnyöket/hátrányokat lát Ön az automatizálásban?

Előnyein az előző pontban/pontokban végigmentünk. Főként a monoton munka megszüntetése, gyorsabb, pontosabb szerelések illesztések. Hátrányai a túl automatizálás. Bizonyos esetekben fölösleges folyamatok vannak automatizálva.

Végül nézzük meg, hogy mit üzenne Gyulai Tibor, a KLS 2000 Kft. ügyvezetője annak a 18 évesnek, aki saját vállalkozást akar alapítani a jövőben? Mit üzenne a saját fiának?

A mai 18 évesek merjenek vállalkozni, ha van szülői háttér, ha nem aggódsz azon, hogy éhezni fogsz, hogy elviszik a házadat. Élni fogsz! Nem halsz bele, ha vállalkozni kezdesz! Próbáld meg! Ha összejön nagyon jó, ha nem akkor tapasztalatot szereztél. A fiam 16 éves. Támogatom a döntéseiben, de nem szeretném erőltetni neki egyik irányt sem.

Ezzel az interjú végére értünk. Köszönjük szépen, hogy végig olvastad a cikkünket. Ha a Gyulai Tiborral készült interjúnk felkeltette az érdeklődésed, akkor bátran tudjuk ajánlani a Nemes Szilárddal készült interjúnkat is, ami hasonlóan inspiráló.

További JÉG tartalmakért érdemes Facebook és Instagram oldalunkat és követni!

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink