„Azért hagytam ott az egész üzleti világot, hogy igazi társadalmi változást hozzak létre.” – Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója

Megosztás

Bedő Imre célja a Férfiak Klubja alapításával, hogy megerősítsük az erkölcsi alapokat, hogy élhető közösséget, emberséges jövő társadalmat építsünk gyermekeinknek, középpontba helyezzük a személyes felelősségvállalást és megszilárdítsuk a Férfi és a Nő szövetségét – a családot! 

Bedő Imre és a Férfiak Klubja

A Férfiak Klubja az erős, tettrekész Férfiakat tömöríti. Céljuk a Férfi-értékeknek ismét presztízst teremteni annak érdekében, hogy e presztízs vonzásában egyre többen vállalják majd az építő, szolgálatba állított Férfi-erények képviseltét! Bedő Imre a a Férfiak Klubjával annak teremt közösségi platformot, hogy a Férfiak összegyűlve, együtt fejlődve és megnyilatkozva közös Férfi példát és mintát állítsanak. Mottójuk: FÉRFI. ÉRTÉK. MINTA. PÉLDA.

Mivel foglalkozott mielőtt megalapította a Férfiak Klubját?

Erdélyi születésű vagyok, egy több száz évre visszamenő vidéki értelmiségi családból származok. Ami azért érdekes, mert korábban még egyértelmű volt, hogy akinek volt lehetősége tanulni, tapasztalni, utazni, annak nagyobb volt a felelőssége a többiek irányába. Az értelmiségiek vitték a hátukon az egész közösséget. Ezt szívtam magamba. Amikor közgazdász lettem végig azon gondolkodtam, hogy mi mindent lehet csinálni az egész nemzetért, közösségért.

Politikával is foglalkoztam. Diákkoromban a bukaresti egyetemre mentem. Nem akartam Erdélyből eljönni, de nyertem egy ösztöndíjat és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre kerültem. Két év múlva országos diákvezér lettem. A 90-es évek közepén hatalmas tüntetéseket szerveztünk, kormánytagokkal, miniszterelnökkel tárgyaltunk. De nem politikai pályára mentem, pedig ajánlották, helyette szakmai pályát választottam.

24 évesen kerültem bankba, 26 évesen már az egyik legfiatalabb csúcsmenedzserré váltam. Egy nagy győri gyár élére hívtak vezérigazgató-helyettesnek. Itt tulajdonos is lettem, mégis azért hagytam ott, mert egy saját vállalkozás volt az eszményképem. Technológiai céget alapítottam többekkel, én voltam a közgazdász, és miközben ezeket sikerre vittük, azon gondolkoztam, hogy miért kapom ezeket a terheléseket ilyen korán, ilyen sűrűn. Sorra jöttek az ijesztő méretű feladatok. Irtózatos tempóban és nagy munkával kellett hozzánőni ezeknek az ellátásához.

Amiket addig csináltam, azok közül egyik sem volt az én határozott álmom. Miután kiszálltam ezekből a cégekből kerestem mi az, amit csak én adhatok. Az derült ki, hogy engem az érdekel, hogyan lehet mindannyiunknak jobb. Addig is rengeteget gondolkodtam mit jelent közgazdásznak lenni. Az általános közgazdász nagyjából mindenféléhez ért és akármivel is tud foglalkozni – inkább egy szemlélet. Ebben az időben az kristályosodott ki, hogy számomra a közgazdász az, aki a közös dolgainkkal gazdálkodik. Ez visszatekintve áll így össze egy képpé.

A közgazdásznak annak kellene lennie, aki a közös dolgainkra vigyáz. A közös dolgainkkal úgy gazdálkodik, hogy mindenkinek jusson. Mint régen, vidéki értelmiségi felmenőim. És a közös dolgaink menedzselését, mint egy nagy igazi álmot kezdtem el felvállalni. Ebben észrevettem, hogy a férfiakkal kell foglalkozni, mert a férfiakat elvonták a családjuktól és csak a munkahelyükön vannak jelen.

Rájöttem, hogy ha a férfiakat nem sikerül időben visszavinni a nők mellé, a nők is el fogják hagyni a családjaikat. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell dolgozni, de ha nem tudjuk össztársadalmi szinten ismét elsődlegessé tenni, hogy a család a legfontosabb, akkor hedonista sikerlétnek álcázott önmarcangoló rohanás közben pusztulunk ki. Mindenki a fogyasztásba menekül, és ezzel párhuzamosan elárasztanak a pszichoszomatikus betegségek is – mondta Bedő Imre.

Bedő Imre

Mennyire volt nehéz az elindulás, amikor szakított a korábbi életével? Milyen akadályokba ütközött, amikor megalapította a Férfiak Klubját?

Annyira erős volt ez a küldetéstudat, hogy belevágtam, a saját pénzemet tettem bele. Ezt meg tudtam tenni, mert volt valamennyi induló tőkém, habár mindig tudtam, hogy ez nem egy üzlet, ez egy szolgálat. Az emberek csodálkoztak is, hogy miért csinálom ezt, ha nem várok profitot. Az értetlenséggel kellett az elején megküzdeni. Rám néztek és azt mondták megbolondultam, ez nem is igazi probléma és férfiaskodok, hogy ez fura és szégyenteljes dolog.

Az újságírók sem értették és évekig kérdezték, hogy vajon milyen sérüléseim vannak, mi a személyes indíttatás, megsértettek a nők, gondom van az apámmal? Akkor jöttem rá, hogy az emberek azt hiszik, hogy egy társadalmi ügynek csak ilyen fajta „protest” indíttatás, vagy valamilyen személyes érintettség öngyógyítása lehet a motorja. Évek munkája volt meggyőzni mindenkit arról, hogy egy jobb világért lehet úgy is tenni, hogy saját döntéséből valaki elhatározza, hogy erre áldozza az életét. Nincs mögöttes terv, ez maga a szándék!

Hihetetlen nagy munka megfogalmazni, hogy mivel is akar foglalkozni az ember, mi is az a küldetéstudat valójában, ami az övé. Ez évekbe telt az én esetemben. Minták nem voltak előttem. Amerikában például teljesen más indíttatásból foglalkoznak ezzel, rengeteg férfi jogvédő, férfi-emancipációs szervezet van. Itt véleményem szerint nem ez az út, hanem a saját kultúránk bölcsességének városra adaptálása. Hisz mi nem felejtettünk annyit, mint ott, ahol ezek a folyamatok régebben kezdődtek el.

Nehézség volt még a társadalmi méretű eléréshez szükséges, olyan fajta csatornákat építeni, amivel sok emberhez el lehet jutni. Leküzdeni a témát érő kezdeti értetlenséget, a mainstream által félre programozott emberek sztereotípiáit. Amikor már elkezdtek jönni a pozitív, megerősítő üzenetek, hogy ez tényleg egy valódi probléma, onnantól könnyebb lett. De addig a hit volt az, ami hajtott előre, hogy én tudom, hogy ez így van. Illetve a feleségem kezdettől töretlen támogatása, valamint néhány számomra mérvadó tudós, okos ember bíztatása.

Ha ilyen kétkedők voltak az emberek, hogyan sikerült elérnie a célcsoportot? Hogyan sikerült megszólítani a férfiakat?

Egyrészt a férfiak lelkivilágát ki kell valamilyen módon ismerni, másrészt az minden vállalkozásra igaz, hogy annak a piacát szeretni kell. Egy társadalmi vállalkozás esetében is így van. Az látszik, hogy a férfiak hihetetlenül érzékenyek, sokkal érzékenyebben, mint a nők, csak ezt eltitkolják. Szeretni kell őket, a problémáikat, érteni, érzeni kell a rezdüléseket, ami társadalmi méretekben nem könnyű. Mert ha a többség ügyével foglalkozol, akkor az egyedi, ultra kisebbségi érzékenységek hátra sorolódnak. De ezt úgy kell tenned, hogy ők is támogassanak. Tisztán, de szeretettel.

A férfiak elérésében a nők is sokat segítettek. Nagyon örültem, hogy pozitív visszajelzés érkezett a nőktől. Nagyon sok nő önmagától segít abban, hogy a fiait, a barátaikat, a férjeiket felénk irányítják, elküldik nekik a cikkeket, videókat, könyvet vásárolnak és türelmesen várják, hogy olvassák el. Most már nyolc éve, hogy csinálom, még mindig van, aki egyáltalán nem hallott rólunk. De most már nagyon sokk cikk jelenik meg és egyre inkább magától értetődővé válik. Én tudom, hogy ez egy nagyon lassú, kitartó munkát igénylő történet.

Én azért hagytam ott az egész üzleti világot, hogy igazi társadalmi változást hozzak létre. Engem nem az érdekel, hogy celeb legyek, vagy mikor térül meg a pénz. Tudom, hogy életem végéig kell dolgoznom azért, hogy egy pici változás létre tudjon jönni.

Mennyire hasonlítható az Ön munkája egy pszichológuséhoz?

Azért nem hasonlítható, mert itt nem egy az egyben foglalkozások vannak, hanem valójában az elveszett kultúrának a férfiakra vonatkozó részét kellene a városban pótolni. Közösen, azt, amit közösen tudunk használni. Egy kulturális evolúció-segítő munka ez. A kultúrának volt az a szerepe, hogy tömegeket állítson jó irányba. Amikor én kitűztem ezt a célt, tudtam, hogy egy esélyem van. Ha tömegeket tudok önálló cselekvésre bírni. Ha tréningeket kezdtem volna el tartani, jobban keresnék vele az tény, de nem érném el a kitűzött célt, mert csak néhány embert érnék el – fejtette ki Bedő Imre.

Azt mondja a magyar nagyon szépen, hogy ha van kép a fejünkben, hogy mivé akarunk válni, akkor képesek vagyunk, ha nincs kép, akkor képtelenek vagyunk. Én ennek a képnek az újra-alkotását tűztem célul és az oda vezető úthoz szükséges belső, társadalmi és egyéni erő felkeltését. Ez egy teljesen másfajta munka, más csatornákkal, más kommunikációval. Ezért is van szükségünk támogatókra, mert ha elüzletiesítjük, beszűkül.

Milyen programok és események várják az érdeklődő férfiakat a Férfiak Klubjában?

Minden településen el szeretnénk ültetni a Férfi Felelősség Fáját előtte egy táblával. Ez önmagában is egy fizikai szimbólum, nagyon sok helyen van már és rengeteg emberre hatással van, aki arra jár. Ez tehát egy érdekes szimbólumépítő projekt.

De van a Kultúrát Apától program, ami arról szól, hogy több módon szeretnénk bekapcsolni az apákat a gyerekeik életébe, mert túl sokat vannak a munkahelyen. Évente egyszer csak az apa vigye el színházba a gyereket. Ez azért is érdekes, mert általában a nők vesznek színházjegyet és mennek el. Az, hogy az apák mennek el a gyerekekkel, jó lehetőséget ad arra, hogy mélyen kapcsolódjanak egymáshoz, apa megmutathassa, hogy ő mit képvisel. Az, hogy ebből egy társadalmi mozgalom legyen, nagyon hosszú feladat.

Ehhez hasonlít az Apák napjához köthető Vállvetve apával, ami az jelenti, hogy csak az apák vigyék be a munkahelyükre, a cégbe a gyerekeket. Az apák megmutatják, mit csinálnak a titkos életükben, mert amikor apa nincs otthon, akkor neki egy „story élete” van.

Párok megerősítésére minden ősszel megtartjuk a „What is Love?” – A párok buliját. Ezt úgy terveztük, hogy szeptember 21. körül, a napéjegyenlőség idején legyen. Ez egy közös nagy párkapcsolati ünnep, a férfi-nő szövetség és a házasságok megerősítésére. Könnyed, bulis, de nem mindegy miért megyünk el bulizni. Ha azért indulunk az éjszakába, mert mi örülünk, hogy egy pár vagyunk, akkor ez is egy komoly szimbolikus esemény, amiből akár országos fesztivált is lehetne tartani.

Van még a Gránit Oroszlán Férfi Példakép Díjunk, amire rengeteg ember jelölhet férfi példaképeket öt kategóriában. Ezt idén nem tudjuk kiosztani, de kiválasztjuk a gránit oroszlánjainkat és tavasszal osztjuk majd ki. A kategóriákkal – Apa, Férfi pedagógus, Mester, Közéleti példakép, Felelős üzletember – követhető férfi példákat állítunk a társadalom elé.

Működnek az apa-fia, apa-lány, apa-gyermek táboraink, vízitúra, van ÖtvösMűhely rendezvénysorozat a nemek ötvözésére, rengeteg írott és videó tartalom készül a weboldalunkra, a 150.000 fős Facebook és a youtube csatornánk is nagyon aktív. Vannak vállalati tréningek is, a könyveim bestsellerek, nemrég lett TV műsorom és egy rádióműsor is indul.

Nők is csatlakozhatnak valamilyen módon a Férfiak Klubjához?

Nagyon sok nő van körülöttünk, hisz korán felismerték, hogy a munkánk értük és a gyermekeinkért van. Hogy jól érezzék magukat, a Férfiak Klubja mellett van a Férfiak Klubja Női Támogatók Köre, ami egyelőre egy virtuális kör. Vannak női szerzőink is, akik olyan cikkeket írnak, amik a nőket is érintik. Az ÖtvösMűhely havi rendezvényünk, egy koedukált rendezvény. Nagyon sokat dolgoztam azon, hogy a nők is komfortosan érezzék magukat a felületeinken. Hisz a férfi ügy másik oldala a női!

Még nem alakítottuk ki az igazi „tagsági” rendszerünket, ha lesz is ilyen csak azért, hogy a forrásainkat közösen állítsuk elő.

Milyen értékekkel kell egy férfinak rendelkeznie?

A férfiasság az az eszme, ami több száz értékből, viselkedésnormából és erkölcsi mintából rakódik össze. A férfiak negatív statisztikát vezetnek. Hihetetlen erőfeszítéseket tesznek a munkahelyeken, de nincs megbecsülés mellette és önbecsülésük sem nagyon van, mert nem tudják, miért hajtják a mókuskereket. Ez azért van, mert kiestek a családokból, a munkahelyükről és nincs értelme ennek az egésznek. Az értékeink gyermekeinknek való továbbadásával nyugodhatunk bele abba, hogy halálunk után is marad belőlünk valami. Mert minden egyéb, amit megépítünk előbb-utóbb az enyészeté lesz.

A férfiak önbecsülésük növelésének a kulcsa a nőkkel való szövetségben, a családban van. Ebben, ami kiemelkedő érték talán az elköteleződés, a felelősségvállalás, a döntésképesség, a kitartás. Az életünkön túlnyúló célok megvalósítása! Mert nem olyan világ lesz, amilyen technológiát, infrastruktúrát, gazdaságot építünk, hanem olyan, amilyen gyermekeket nevelünk. Hisz csakis a jó emberek teremtenek jó gazdaságot, infrastruktúrát, technológiát, minden időkben. Az így beteljesedett élet eredménye pedig az igazi öröm és boldogság forrása – vélekedik Bedő Imre.

Mit üzen a jövő generációjának?

Azért van a fiataloknak nehéz dolga, mert túl sok helyről kapják azt, hogy az életet könnyen is lehet élni. De a könnyen élt életben a lélek tönkremegy, a szellem elsorvad. A nehezebb út végén van a boldogság. Mert annak gyümölcse a teremtés. Ezt azért nehéz ma megüzenni, mert a könnyű útra rengeteg lehetőség, csábítás van. A nehézség a felelősségvállalásnál és elköteleződésnél kezdődik.

A fiatalokat ma kizárólag a munkavállalásra készíti fel a teljes iskolarendszer 3-30 éves korig. A munkahelyeken, vállalkozásokban el is igazodnak, mégis mindig az üzleti helytállásban akarják magukat fejleszteni. Pedig ahol igazán romba szoktuk dönteni az életünket, az a magánélet. Ott pedig nagyon kevés példát kapnak, mert a családok nincsenek otthon, nem találkoznak, nem látják el a feladatukat.

A nő-férfi szövetségre való fiatalkori felkészülésre már alig vannak minták. Pedig ott tudok értelmet adni ennek az egésznek. Ott tudom az örökkévalósághoz hozzátenni a magam elég erős láncszemét. Az ebben való jártasságot, bátorságot kell pótolni minden áron. Ez a teljes élet sikerének a titka – zárja le ezzel az értékes gondolattal az interjút Bedő Imre.

Az interjút Gódány Nikoletta készítette.

Bedő Imre szeme előtt nem kisebb cél lebeg, mint társadalmi változásokat hozni, a férfi-nő kapcsolatot, azaz szövetséget megerősíteni és példát állítani a jövő generációja számára. Ha tetszett a cikk, ajánljuk olvasásra Csöpi nénivel készített interjúnkat. Érdemes követni Facebook és Instagram oldalainkat is, ahol még több tartalmat találsz..

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

További cikkeink

Hasonló cikkeink